Селска къща с две спални. Ами цената?

Вече удари 70 000 евро

Селска къща с две спални. Ами цената? | StandartNews.com

Цената на селска къща в провинцията с две спални удари 70 000 евро. Така например във Великотърновско най-търсени са къщите с минимум две спални, за предпочитане – три. Сред изискванията е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв.м. Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 000 до 70 000 евро, съобщава Монитор.

Според брокерите най-голям интерес има към селски къщи на цени до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат използвани без големи ремонти. Причината за това е, че къщи на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори. Но интерес има и към по-евтините къщи.

Старите къщи край София са достъпни и за хора с по-ниски доходи, като цената им варира от 50 хил. до 130 хил. евро. В близките села до София обаче като Мировяне, Мрамор, Доброславци, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат поне 80 хил. евро. “Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но там имотите намаляват още повече и в момента почти няма предлагане”, коментира брокерът на имоти Калоян Ганев.

Забелязва се и тренд за изместване на интереса към къщи от южното към северното Черноморие. Търсят се селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 евро и 70 000 евро. Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази и като тенденция и през следващите години, прогнозират брокери.

Статистиката сочи, че средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е била 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е само поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави имоти, които предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

Стремежът към уединениe и по-голяма самостоятелност поддържа висок интереса към къщи в южните райони на София, близо до Витоша. Запитванията са както за самостоятелни къщи, така и за редови къщи част от комплекс. Бюджетите на клиентите за този тип имоти са приблизително 320 000 евро – 345 000 в зависимост от локацията и площта, обясняват брокери. .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай