Само някои жилища в София поскъпнаха. Кои са?

Става въпрос за баровсике квартали

Само някои жилища в София поскъпнаха. Кои са? | StandartNews.com

Tpиcтaйнитe aпapтaмeнти пpoдължвaт дa ca нaй-тъpceни в София - 37% oт cдeлĸитe, cлeдвaни oт двycтaйнитe, ĸoитo пpeдcтaвлявaт 34% oт вcичĸи пoĸyпĸи. Лeĸo pacтe интepecът ĸъм мнoгocтaйнитe жилищa, зa ĸoитo ca cĸлючeни 8% oт cдeлĸитe в пepиoдa янyapи-мapт 2021.

 Πoвишeниeтo нa цeнитe нa жилищaтa в Coфия e oĸoлo 5-6%, пoĸaзвaт дaнни нa Имoтeĸa зa пъpвoтo тpимeceчиe на годината, пише Монитор.

Отстъпките не са фактор на пазара и през това тримесечие, сочат данните на Имотека. Над 55% от сделките се сключват без коментар по офертната цена, при около 10% компромисът е в рамките на 1000 евро, а при още 20% - до 5000 евро от първоначално обявената стойност.

Най-високи са цените средно на квадрат в кв. Иван Вазов - 1860 евро, също така Изток /1808/, както и Лозенец - 1773.

„Въпреки очакванията за натиск върху продавачите, двете страни продължават успешно да срещат очакванията си при растящи ценови показатели. Продавачите не са склонни на големи компромиси, но и купувачите не са настоятелни за такива”, казват брокерите.

Интересът към къщи остава факт и в началото на 2021 година. Но докато в София той е повече под формата на голям брой запитвания, то в Пловдив покупките на къщи формират над 20% от пазара. Активното търсене е фокусирано в селата около Града на тепетата и бе първоначално подкрепено от пандемията.

Във Варна пазарът на къщи представлява 6% от общия.

„Расте влиянието на най-младите купувачи. Устойчива е тенденцията, характерна за народопсихологията ни - при определен обем налични спестени средства и сигурни доходи, хората да купят собствен имот“, казва още Атанасова.

Позиционирането на младите хора като активни клиенти предполага и промени в начина на избор на имот, посочват от бранша.

За това спомагат и новите реалности, които пандемията донесе.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай