Вторник,

Само 14.5% от жилищата застраховани

От: Стандарт -
A
A
A

Само 14,5% от жилищата в България са застраховани, отчетоха експерти по време на първата за годината бизнес закуска на Imoti.net, която се проведе на 15 февруари в София.

„Този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити“, обясни преподавателят във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц .Маню Муравенов.

Въпреки ниските равнища на обезпечени имоти, експерти в сектора са на мнение, че застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората.

В същото време председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов предложи в България да се въведе френския модел на задължително застраховане, когато се продава имот „на зелено“.

„Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал“, смята Шопов.

Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Експерти от сферата на недвижимите имоти отчитат ръст на издадените разрешителни за строеж в София през миналата година. Данните показват, че през 2018 година в столицата е било разрешено строителството на близо 15 000 апартамента. Така издадените разрешителни за строеж в София надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната остават с около или повече от 50% под него.

По време на дискусията бяха представени категориите и журито в Годишните награди на Imoti.net, които ще се проведат за четвърта поредна година и, на които Пощенска банка e генерален партньор.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

красимир тодоров

Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе в състава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото на досегашния изпълнителния директор Иван Такев. Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защо човек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именно заради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-н Моравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се води разследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазари и използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините. Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор на инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и "Феърплей пропъртис" АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва на непрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайни жалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина, така известния „капацитет“ да бъде отстранен от длъжност. Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които се търси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването на средства в особено големи размери и документални престъпления. По времето когато Моравенов управлява "Феърплей пропъртис", компанията купива търговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, в Созопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми от приходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, което управлява. Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции или най-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички