С 5% пада цената на руския газ за България

Това се случва заради промяната във входната точка към България

С 5% пада цената на руския газ за България | StandartNews.com

С близо 5% ще намалее цената на руския природен газ за българските потребители заради промяна на входната точка на доставка на природен газ от Русия. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти в енергийното министерство днес.

В петък следобед са завършили преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за промяна на входната точка на доставка на руския природен газ за България, добави министър Петкова. Двете компании са договорили, че от 1 януари 2020 г. новата входна точка за доставка да бъде "Странджа 2", вместо "Исакча" и "Негру вода" 1 и 2. Заради тази промяна България ще спести над 70 млн. лева от таксите за пренос по Трансбалканския маршрут.

"Икономическият ефект са причините от тази промяна - по-добрите условия за българските потребители", изтъкна Теменужка Петкова.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме нужните количества руския природен газ от новата точка на доставка. Той каза, че необходимата инфраструктура е готова. Газопроводът в момента е запълнен с природен газ до 50 бара мощност. Същата операция е извършена и на турска територия. С турския оператор вчера са приключили последните проверки и от 1 януари няма да има проблеми да дойдат нужните количества природен газ на входна точка "Странджа 2". Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира.

Малинов увери, че "Булгартрансгаз" ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. Въпрос на самите ползватели е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количествата природен газ.

Анализите са показали, че на годишна база близо 80 млн. лева ще бъдат спестени от разход за пренос и капацитет през Румъния, посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов. Той допълни, че се икономисва още и от по-ниските разходи за капацитет през вход на "Странджа".

Павлов припомни, че през юни румънският оператор е повишил новите тарифи за газовата година 2019/20 г. Именно това е наложило да започнат преговорите с "Газпром Експорт" и преразглеждане на някои условия от договора за доставка на руски природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай