Руската рубла затъна в блатото

Валутата се обезцени заради петролните неволи на страната

Руската рубла затъна в блатото | StandartNews.com

Руската рубла закъса тотално в понеделник и се обезцени с близо 10% спрямо щатския долар и еврото, достигайки най-ниски нива от 4 години насам.

Това стана факт, след като петролът поевтиня драматично с над 20% като резултат от ценовата война, обявена от Саудитска Арабия след нежеланието на Москва да се съгласи на предложението на ОПЕК за допълнително съкращаване на добивите.

Щатският долар поскъпва с 8,5% към 75,00 рубли, а еврото нараства с малко под 10% към 86,00 рубли, като това са най-ниските нива на руската валута от февруари 2016 година. Трябва да се има предвид, че в края на търговията в петък рублата се търгуваше около 68,6 спрямо долара и около 77,5 спрямо еврото.

В опит да спре драматичната обезценка на местната валута Руската централна банка прекрати ежедневните си покупки на чуждестранна валута за попълване на държавните резерви в продължение на 30 дни.

Акциите на руските петролни гиганти, търгувани на Лондонската борса също отбелязаха драматичен спад, като акциите на Rosneft поевтиняха с 21,8%, тези на Lukoil - с 19,4%, а на газовата компания Norvatek - с 14,7%. Днес фондовата борса в Москва не беше отворена заради официален руски празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай