Русия с огромни загуби заради евтиния петрол

Русия ще губи между 100 и 150 милиона долара на ден

Русия с огромни загуби заради евтиния петрол | StandartNews.com

Русия ще губи между 100 и 150 милиона долара на ден заради провала на преговорите във формата ОПЕК+, изчисли съсобственикът на нефтената компания "Лукойл" Леонид Федун .

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, който участваше в интензивните преговорина страните от ОПЕК + заяви в петък, че от 1 април сделката ще престане да съществува и участниците й вече няма да имат задължения.

Той също така каза, цитиран от РИА Новости, че сътрудничеството по ОПЕК+ ще продължи в рамките на Хартата за непрекъснато сътрудничество, а бившите партньори по сделката ще следят пазара под формата на министерски комитет за наблюдение.

"Това е много неочаквано, нерационално решение. Русия ще губи от 100 милиона до 150 милиона долара на ден", казва Федун пред изданието The Bell .

Той обяснява, загубите ще са от очаквания спад на цените на петрола от 60 долара за барел (при запазване на сделката с ОПЕК) до около 40 долара за барел, при руски износ от пет милиона барела на ден.

Федун не коментира пред вестника причините, поради които Русия може да прекрати сделката с ОПЕК, и перспективите в бъдеще да оттегли своето решение, като заявява само, че самият той все още е в „лек шок“.

Той също така потвърждава, че руските компании говорят за намерения да увеличат производството. Но ръстът му от два до три процента няма да може да компенсира бъдещите загуби, казва Федун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай