Русия пак изтръпна заради петрола

Износът на руски петрол за Китай през февруари се е свил с цели 35,4%

Русия пак изтръпна заради петрола | StandartNews.com

Експортът на руски петрол през първите два месеца на 2020 година е бил 42,54 милиона тона, което е с 0,5% по-малко спрямо същия период на предходната година. Това отчете днес Централното диспечерско управление (ЦДУ) на топливно-енергийния комплекс.

Само в рамките на февруари обаче доставките на руски петрол в чужбина са нараснали с 0,8% до 20,8 млн. тона, информира ТАСС, позовавайки се на данните на ЦДУ.

Износът на петрол от Русия през януари - февруари 2020 година за страни извън ОНД се е увеличил с 5% до 41,84 млн. тона, докато обемът на доставките за страните от ОНД е намалял с цели 76% до едва 0,7 млн. тона. В същото време транзитът се е понижил с 26% до 2,5 млн. тона.

На руския вътрешен пазар през януари-февруари са доставени 48,9 млн. тона петрол, което е с 2,1% повече спрямо същия период на 2019 година, като само в рамките на февруари доставките са нараснали с 5% до 28,8 млн. тона.

Износът на руски петрол за Китай през февруари обаче се е свил с цели 35,4% до 3,14 млн. тона спрямо година по-рано, въпреки че от началото на годината износът на руски суров петрол за Китай е нараснал с 0,9% до 6,66 млн .тона.

Рязкото понижение на доставките през февруари е свързано с епидемията от коронавируса в Китай, който е най-големият потребител на петрол в света, заяви анализаторът от финансовия портал "Финам" Алексей Калачев. Според него Китай рязко е намалил потреблението и вноса на петрол, тъй като мобилността в страната е силно ограничена заради карантината и с оглед на това е потреблението на гориво е по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай