Резултатите от Пловдиския панаир ще дадат яснота за инвестициите

Резултатите от Пловдиския панаир ще дадат яснота за инвестициите | StandartNews.com


Добрич. Резултатите от панаира в Пловдив ще са индикатор какво е нивото на инвестиции у нас и възстановява ли се икономиката ни. Това заяви в Добрич министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му секторът "Добивна промишленост" расте два пъти по-бързо от туризма - ръстът е 13 на сто, а при туризма - 6-7 %. "Изложението ще покаже дали фирмите се възстановяват, въвеждат нови продукти, разширяват своите производства. Ако след седмица сключените договори на панаира са повече от миналата година, това ще е ясен сигнал, че нашата икономика се възстановява. Все още има проблем с намалялото потребление и недостатъчния размер на инвестициите. Но ние ги стимулираме чрез ОП "Конкурентноспособност". От юни месец до сега сме сключили договори по тази програма за близо 500 млн. лева. Само за три месеца сме платили към фирмите над 80 млн. лева - толкова, колкото за цялата минала година, допълни Добрев.

Според министъра туризмът не изостава. Добрев коментира още, че в първите три седмици след атентата на летище Сарафово е имало отлив на израелски туристи у нас. Но след разменените визити на израелски министри у нас и неговото посещение там, доверието в страната ни като туристическа дестинация е върнато и туристите от Израел отново идват у нас.

Министър Добрев заяви още, че с промените от 2010 г. в закона за подземните богатства се подпомагат общините, като поясни, че при малки находища размера на концесиите влиза 100 % в общинските хазни, а при големите - 50 на сто. "За тази година това ще са средства от порядъка на около 40 млн. лв., а за м.г. са около 24 млн. лв.", заяви Добрев. Той отказа да коментира тема енергетика.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай