Резервоарът ни отваря джоба. С колко?

Средно с 15 лв. повече от началото на годината

Резервоарът ни отваря джоба. С колко? | StandartNews.com

С 15 лева повече излиза пълненото на резервоара с бензин в момента спрямо началото на годината.

Това показват изчисления на „Телеграф“ на база данни за цените на горивата от 1 януари досега.

В момента, за да заредим догоре резервоар от 55 литра са ни необходими 115 лева, а в началото на годината сме плащали общо 100 лева. Причината е скокът на цената на бензина с близо 15 на сто.

Така, ако на 1 януари сме зареждали гориво срещу 1,82 лева за литър, то в момента е 2,09 лева или 27 ст. по-скъпо. Дизелът също е скочил като в момента се продава средно по 2,08 лева за литър, а в началото на годината е бил 1,82 лева, колкото е струвал и бензинът.

Най-голямо увеличение има при цената на газта. При нея скокът е с 22,7 на сто или 20 ст. за литър. В момента пропан бутанът се продава за 1,08 лева, а в началото на годината се е наливал срещу 88 ст.

Причината за поскъпването на горивата е ръста на цените на петрола. В началото на годината черното злато се е продавало за 51 долара за барел, а към средата на март стигна 68 долара. Към момента цената му е около 63 долара за барел, което е с 23,5 на сто повече от стойността му в началото на годината.

Ако се запази добива на петрол, както е в момента, не се очакват сериозни промени в цените на петролните продукти около Великденските празници у нас, коментира Светослав Бачев от Българската петролна и газова асоциация пред „Телеграф“. Той посочи, че ще има колебания в рамките на най-много 1-2 ст.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай