Рестарт на производството? В топ 20 сме

България е сред най-добрите дестинации за производство в света

Рестарт на производството? В топ 20 сме | StandartNews.com
  • България е сред най-добрите дестинации за производство в света

България е в топ 20 на най-добрите и безопасни за производство страни в света. Това сочи доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield, представен от investor.bg.

Документът анализира 48 страни в Европа, Америка и Азия. Те са класирани по прогнозираната им способност да рестартират производствените си сектори след отпадането на ограничителните мерки за спирането на коронавируса.

Страната ни се нарежда сред държави като Румъния, Турция и Мексико в базовия сценарий за възстановяване на икономиката от коронакризата, в който безапелационен лидер като най-добра за производство държава е Китай.

България е в топ 20 и на най-разходоефективните страни за производствения сектор, на едно ниво с Турция, Румъния, Унгария и Чехия. Китай е лидер и по този показател.

Нови тенденции заради пандемията

Производственият сектор започва да се отваря отново по целия свят, но заради пандемията от COVID-19 се появяват нови тенденции, посочва се в доклада.

Китай запазва челната позиция в класацията на базовия сценарий, следван от САЩ. Топ пет се допълва от Индия, Чехия и Канада.
„И Китай, и САЩ предлагат голям потребителски пазар, достатъчно предлагане на работна ръка и стимули както на федерално, така и на щатско ниво, както и изградена инфраструктурна мрежа“, казва Джейсън Толивър, глобален ръководител на звеното  за търговски изследвания на компанията.

„Ние виждаме сериозни смущения в икономическата активност навсякъде и данните, които успяхме да натрупаме, показаха ползите и клопките на нашата глобална взаимосвързаност“, казва Лиза Греъм, ръководител на индустриалните изследвания в Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.

Според нея, за да се създаде устойчивост в случай на втора пандемична вълна или втори период на блокиране, производителите са по-склонни да се справят с двете най-належащи уязвимости: източници на материали и компоненти и прекъсвания на веригата на доставки.

Политически и икономически риск и разходи

Канада е най-безопасната производствена дестинация от гледна точка на политически и икономически риск, като изтласква САЩ от челната позиция. Сингапур се изкачва от шесто на трето място тази година, Германия – от седмо на четвърто, а Китай завършва челната петица.

Третата изследвана категория са разходите, включително разходите за труд и оперативни разходи. В тази категория се отразява широкото въздействие на търговския спор между САЩ и Китай върху регионалното позициониране.

Китай запазва водещата си позиция, а Виетнам и Индия оформят челната тройка. Топ пет се допълва от Малайзия и Индонезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай