Решение - затягат кредитите за фирми и домакинства

Това е решението на банките

Решение - затягат кредитите за фирми и домакинства | StandartNews.com

Банките отчитат затягане на кредитните стандарти и на другите условия по кредитите. Това е записано в Икономическия преглед на Българската народна банка (БНБ) за третото тримесечие на годината.

Най - съществено е затягането при потребителските кредити.

Затягане се наблюдава по отношение на всички условия по кредитите за фирми и домакинства, с изключение на таксите и комисионите.

Основно влияние за по-строгата кредитна политика (кредитни стандарти и условия) са оказали влошаването на макроикономическата среда и по-ниската склонност на банките да поемат риск, допълват от БНБ.

Очакванията на банките за третото тримесечие на 2020 г. са стандартите за предоставяне на фирмени кредити допълнително да се затегнат спрямо периода април - юни 2020 г.

Започналата от март 2020 г. тенденция към забавяне на растежа на кредита за фирмите и домакинствата се запази и в периода от юни до август, отчита БНБ. Към август той възлезе на 4.3% на годишна база при 7.4% в края на 2019-а.

По-ниски темпове на нарастване на кредита бяха отчетени, както при потребителските, така и при жилищните кредити, като по-съществено бе забавянето при кредитите за потребление

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай