Решаващ полет за новия самолет ракета

Това ще бъде първият пилотиран полет на Unity за многократна употреба

Решаващ полет за новия самолет ракета | StandartNews.com

Компанията "Virgin Galactic" на предприемача сър Ричард Брансън провежда ключов пробен полет на своя ракетен туристически самолет в събота, съобщи Би Би Си.

Това ще бъде първият пилотиран полет на Unity за многократна употреба, който ще излети от специално построения търговски космодрум в Ню Мексико, САЩ.

Целта е туристическите полети да започнат догодина. Места вече са резервирали повече от 600 клиенти, сред тях Джъстин Бийбър и Леонардо ди Каприо.

Полетът е първият от три демонстрационни преди влизане в експлоатация. На последния ще бъде и самият Брансън, за да изпробва услугата, която обещава от 16 години.

"Юнити" сега лети с двучленен екипаж- астронавтът от НАСА Си Джей Стъркоу и летецът изпитател на "Галактик" Дейв Макей. Те ще провеждат проверки на всички процедури при експлоатация на космолета.

Фатален инцидент през 2014 г. доведе до разследване и преработка на някои елементи от системата. Напоследък работата се забави и от пандемията на COVID-19.

Корабът има 12 прозореца, така че да няма блъскане за гледката, когато гравитацията изчезне. Налице е дори специално огледало, така че туристите да се виждат в състояние на безтегловност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай