Сряда,

Рекорден връх за "Дау Джоунс"

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Индексът на американските сини чипове "Дау Джоунс" (DJIA) нараства силно с над 500 пункта (с 1,7%) към нов исторически връх около 30 911 пункта - малко под психологическата бариера от 31 000 пункта, тъй като инвеститорите преоцениха евентуалните ползи и вреди от контрола на Сената на САЩ от Демократическата партия.

В сряда търговията на Уолстрийт стартира с понижение на акциите след очертаващата се т.нар. "синя вълна" в Сената на САЩ, при която Демократическата партия на новоизбрания президент Джо Байдън ще има мнозинство и в двете камари на Конгреса, съобщава БНР. Очакваната победа на демократите в балотажа за две сенаторски места в щата Джорджия първоначално се възприе като негативна за фондовия пазар и по-специално за технологичния сектор с оглед на опасенията за по-голяма регулация на технологичните гиганти и за риск от повишаване на корпоративните данъци при управлението на Байдън.

В последствие обаче превес взеха очакванията за още по-големи по размер стимулиращи мерки в подкрепа на бизнеса и безработните, засегнати от коронавирусната криза.

"Мирисът" на нови прясно напечатани долари доведе до разпродажби на американски държавни облигации и до скок на тяхната доходност, като доходността на 10-книжа на САЩ нарасна над 1% за прът от близо 10 месеца насам.

Това допринесе за рязко поскъпване на банковите акции, като тези на Goldman Sachs Group скочиха с близо 5,5%, на JP Mogan с 4,8% и на American Express с 4,8%.

Очакванията за големи разходи за инфраструктурни инвестиции при управлението на Джо Байдън пък се отразиха позитивно на компаниите от суровинния, индустриалния и енергийния сектори, което допринесе за солидно нарастване и на широкия фондов индекс S&P 500 с над 1% до нов рекорден връх от 3 775 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък стартира със солиден спад от над 1% в резултат на поевтиняване на акциите на технологичните гиганти, известни като FAANG, на фона на притесненията, че управлението на демократите може да насочи усилията си към затягане на регулаторните изисквания по отношение на големите технологични компании.

Рязкото покачване на DJIA и S&P 500 парира и първоначалната слабост на Nasdaq, като около два часа след началото на днешната търговия и той излезе на позитивна територия, нараствайки с 0,45%.

Текущият подем на Уолстрийт е факт въпреки изненадващо слабо проучване на ADP за съкратени 123 хил. работни места в частния сектор на САЩ през декември. Тези данни обаче сякаш подсилиха очакванията за предстоящи в скоро време още по-големи по размер държавни стимули при управлението на нови президент Джо Байдън.

Графика на индекса DJIA

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички