Рекорд! Продадоха овен за 500 000 долара

Той е от рядката порода Тексел

Рекорд! Продадоха овен за 500 000 долара | StandartNews.com

 

Най-скъпият овен в света бе продаден на търг в Шотландия за рекордните 367 000 британски паунда, което е приближително 492 000 долара, пише The Independent. Името му е Двоен диамант и принадлежи към най-чистата порода Тексел, която се използва главно за разплод.

Продавачът останал удивен от стойността при продажбата. Когато го попитали какво ще прави с парите, той заявил, че най-вероятно ще купува още овце.

С тази продажба падна и 10-годишния рекорд, когато през 2009 година бе купен овен от същата порода за 231 000 долара.

Защо тези овни са толкова скъпи?

Всеизвестно е, че текстилната индустрия създаде много изкуствени тъкани, които повтарят качеството на естествените материали, но все още няма аналог на овчата вълна.

Месото от текселското агне е с най-високо качество, с отличен вкус. То няма неприятна миризма, характерна за агнешкото, а мастния слой е тънък, така че мазнините са с най-ниско съдържание.

Добивът на месо по време на клане обикновено е около 60%. Макар да се стрижат само веднъж годишно, вълната е невероятно мека и гладка. Живото тегло на овцете достига 150-160 кг, а новородените агнета тежат около 5 кг. Най-хитови в момента са тези, чиято козина е бяла със синкав оттенък.

Породата води началото си от Древен Рим, където според историческа информация са били развъждани предците на съвременния тексел. През XIX век в Европа започва голямо търсене на агнешко месо, което развива овцевъдството. Първите овни са на холандския остров Тексел, който днес е известен с годишната си катамаранска регата. После фермери ги пренасят на Британските острови и ги кръстосват с най-популярната природа там Лайстър. Най-голямото им преимущество е високо качество на месото и уникална производителност. Те натрупват тегло много по-бързо от останалите природи.

Причината е във физиката им. Тя е пропорционална, самото тяло има формата на правоъгълник с равномерен прав гръб и доста тънка поясница. Тъй като овцете пасат дълго време на пасища в планински райони, мускулите им са по-силни и те не намаляват с възрастта. Крайниците им са силни, така че не изискват специална грижа на пасищата. В тази порода няма усещане за стадото, имат силна имунна система и са по-малко податливи на болести.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай