Разширяват газопреносната мрежа за 2,7 млрд. лева

След постигнатия положителен резултат в икономическия тест, „Булгартрансгаз“ ЕАД взе окончателно инвестиционно решение за реализиране на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система”...

Разширяват газопреносната мрежа за 2,7 млрд. лева | StandartNews.com

След постигнатия положителен резултат в икономическия тест, „Булгартрансгаз“ ЕАД взе окончателно инвестиционно решение за реализиране на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система”, в съответствие с което ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти. Това съобщиха от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2 767 115 441 лева, без ДДС.

От дружеството припомнят, че провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“ е стартирана на 21 декември 2018 г. В рамките на регистрационния прозорец, до 11 януари 2019 г., са били регистрирани четирима кандидати в процедурата.

Ангажиращи оферти за участие във Фаза 1 на икономическия тест, в предвидения за това срок 15 януари - 16 януари 2019 г., са били подадени от трима от кандидатите. Ангажиращи оферти за участие във Фаза 2 на икономическия тест в предвидения за това срок 22 януари - 23 януари 2019 г. са били подадени от трима от кандидатите.

В резултат от проведените две фази, в съответствие с одобрените от Комисията за енергийно и водно регулиране правила на процедурата, от „Булгартрансгаз“ ЕАД са променени параметрите с цел постигане на положителен резултат на икономическия тест във Фаза 3. Поради тази причина предлаганият капацитет е редуциран до нивото на заявките на кандидатите в предходната фаза, при срок за резервации от 20 г.

Резервационните цени бяха актуализирани с цел запазване на одобрените от КЕВР финансови параметри на процедурата. Ангажиращи оферти за участие във Фаза 3 на икономическия тест в предвидения за това срок 29 януари - 30 януари 2019 г. са подадени от трима кандидати.

От дружеството информират, че Фаза 3 на икономическия тест е с положителен резултат. С подадените ангажиращи заявки от ползвателите е резервиран 100% от обявения в рамките на Фаза 3 капацитет на българо-турската граница и 100% от обявения капацитет на българо-сръбската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай