Растежът на кредитите надскача здравословните нива

Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно

Растежът на кредитите надскача здравословните нива | StandartNews.com

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов предупреди, че хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности. Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели, категоричен е банкерът. Ръст има и при потребителските кредити.

Освен ипотечните кредити, сериозен ръст има и при потребителските заеми, алармира Андронов пред БНТ. „Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити, ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години“, каза банкерът.

Според него здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

„Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред“, обясни той.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай