Проверяват цените на горивата

Сигналът е подаден от ВАП

Проверяват цените на горивата | StandartNews.com

Проверка за цените на горивата прави Комисията за защита на конкуренцията по настояване на прокуратурата. КЗК ще гледа под лупа целия процес по образуването на цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията.

Проверката ще обхване „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“ и „Трейднет Варна.

Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура, според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

Към сигнала са приложени анализи от Агенция „Митници” за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги: „Лукойл”, „Петрол”, „Шел”, „Еко”, ОМВ, „Круиз”, „Ромпетрол”, „VM Petrolium” и „Газпром”. Представени са данни и относно средните цени на горивата, освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на  Агенция „Митници”, спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с разпространението на COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.). На база представените общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции, по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари.Предвид социално - икономическата значимост на горивата, поради прекия им ефект върху цялата българска икономика и прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства имащи отношение към правоприлагането на ЗЗК. Трайната ангажираност на Комисията е да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара, включително появилите се в последния месец серия публикации в пресата и съобщения в средствата за масово осведомяване за спад в потреблението на горивата и спад на цената на петрола и как се отразява тя на цената на дребно на автомобилните горива в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай