Прогнозират остър спад на ползването на горива

До 40% спад на горивата за търговците и над 60% за някои видове горива, свързани с таксиметровите превози

Прогнозират остър спад на ползването на горива | StandartNews.com

До 40% спад на горивата за търговците и над 60% за някои видове горива, свързани с таксиметровите превози – такава е прогнозата за влиянието на кризата с COVID-19 според председателя на Българската петролната и газова асоциация Живодар Терзиев.

Още преди обявената пандемия цените на борсата стигнаха рекордно ниски горива. „Това, което се случва в България, Европа и в света – намаляването на международните цени, ситуацията на международните пазари е адски нестабилна. Нямам основание да се надявам, че ситуацията ще се оправи в следващите няколко седмици – напротив“, коментира Терзиев пред бТВ.

Петролната и газова асоциация е готова да освободи етилов алкохол, който служи за добавяне като биокомпонент в бензина. При нужда може да се отпусне към държавата за дезинфектанти. „Той би бил с 11 лева акцизна ставка за всеки литър, ако освободим. В случай на недостиг, ние сме готови да освободим количества“, посочи Терзиев.

Той отговори и на въпроса защо тоалетните в бензиностанциите са затворени при положение, че такава препоръка от Националния оперативен щаб не е подавана. По думите на Терзиев служителите на бензиностанциите осигуряват сигурността на клиентите що се отнася до обслужването. Абсолютно фанатична дезинфекция на тоалетната, каквито са препоръките на Щаба, обаче не може да се гарантира и поради тази причина тези помещения остават затворени.

„Трябва да се приложи много силна дезинфекция – не можем да осигурим такава дезинфекция. Един заболял ще премине през тази тоалетна и след това ще имаме няколко заразени, да не кажа стотици. И кой ще носи отговорност за това?“, попита Терзиев.

Той добави, че е решение на самия обект дали да отвори тоалетната или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай