Четвъртък,

Прогноза: Спестявайте в евро, доларът пада

От: стандарт -
A
A
A

Най-големите световни банки направиха валутните си прогнози година като очакват падане на долара, съобщи Блумбърг. Според кредитните институции отслабването на долара ще е с 3 процента спрямо еврото за второто полугодие на 2020.По Коледа 1 евро ще се разменя за 1,10 -1,16 долара.

Основната причина за очаквания спад е рязкото му поскъпване през март в началото на икономическата криза. Според швейцарския холдинг UBS Group AG на фона на снемане на мерките и връщането на деловата активност, доларът губи от мощта си.

Засилване на еврото се очаква заради големия план на Еврокомисията за възстановяване на икономиките в размер на 750 милиорда евро. По думите на американската корпорация State Street, решителните действия на Европейската централна банка свидетелстват, че страните от еврозоната имат способността качествено да реагират на кризата. Сред европейските държави обаче още има разногласия по темата, притесняват се банкерите и припомнят, че Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция се обявиха срещу грантовете за най-пострадалите страни от пандемията. Тези противоречия не дават възможност за бърз ръст на европейската валута.

По данни на Световната банка, икономиката на планетата ще се съкрати с 5,2 процента, което е най-сериозното намаление след Втората световна война. Негативният сценарий пък предвижда съкращение с цели 8 процента.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички