Присъда. С тези заплати влизаме в еврозоната

Каква ще бъде средното нетно възнаграждение у нас

Присъда. С тези заплати влизаме в еврозоната | StandartNews.com

Ето какво показват изчисленията за стандарта на българина на прага на влизането му в еврозоната.

Близо 1000 евро ще бъде средната нетна заплата в страната в средата на 2025 г., за когато е новата цел на управляващите за влизането ни в еврозоната. Това показват изчисления, цитирани от “Труд news”.

Българите работят 5 часа на седмица повече от германците, но получават четири пъти по-ниски заплати. У нас след плащане на всички данъци и осигуровки средният размер на нетната заплата е 780 евро, показват данни на Евростат за 2023 г.

А нетната заплата в Германия е 3174 евро. Същевременно средното работно време в България е 40,1 часа на седмица, а в Германия е 34,9 часа.

Дори да отчетем последните данни на НСИ за заплатите в страната и очакваното увеличение на доходите до средата на следващата година, когато е най-ранната възможна дата за влизане в еврозоната, се оказва, че средната нетна заплата в България при въвеждане на еврото ще бъде около 1000 евро. Така ще бъдем най-бедните сред страните от еврозоната.

Голямата разлика между заплатите у нас и другите страни от ЕС води до това, че много българи емигрират в търсене на по-високи доходи. В България има стоки и услуги, които са по-евтини отколкото в Германия, но някои храни са дори по-скъпи.

През миналата година нетната средна заплата в България е нараснала с 86 евро, а в Германия със 195 евро.

Най-близо до нас по нетни заплати е Румъния, показват данните на Евростат. Средната заплата в Румъния след плащане на всички данъци и осигуровки е 925 евро.

Това означава, че в северната ни съседка взимат средно по 145 евро повече на месец, при положение, че повечето храни там са по-евтини.

Във всички останали страни от ЕС нетната средна заплата е над 1000 евро. На трето място по най-ниски средни нетни заплати е Хърватия с 1028 евро на месец. Топ пет по най-ниски заплати се допълва от Унгария с 1038 евро и Словакия с 1062 евро.

Най-високи заплати сред страните от ЕС взимат в Люксембург - средно 4086 евро сред плащане на всички налози. Топ три на страните с най-високи средни заплати след данъци и осигуровки се допълва от Нидерландия и Ирландия, където взимат съответно средно по 3771 евро и 3596 евро на месец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
НЕевро
преди 3 часа

Жалки сме...

Откажи
Путин
преди 1 час

Ходи в любимата ти Рассия. Там са още по-малки

Откажи