Природен газ влиза в България от Средиземно море

Тръба с дължина 2 хиляди километра ще доставя газ от Средиземно море към Европа

Природен газ влиза в България от Средиземно море | StandartNews.com

Енергийните министри на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина договора за изграждане на газопровод с дължина 2 хиляди километра, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа.

България също може да получава газ след изграждането на интерконектора Комотини - Стара Загора, информират гръцките медии. Договорът включва възможност за присъединяване на други страни и прехвърляне на допълнителни количества природен газ.

Дългият 2000 км Източносредиземноморски газопровод (EastMed) ще може да транспортира между девет и 12 млрд. куб. м газ годишно от офшорни газови резерви между Израел и Кипър до Гърция, а след това и до Италия и други югоизточни европейски страни.

На официалната церемония по подписването в гръцката столица присъстваха премиерите на Гърция и Израел - Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху, както и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Анастасиадис постави акцента върху сътрудничеството между страните от Близкия Изток. За гръцкия премиер Мицотакис се дава старт на "важен проект, който надхвърля енергийния сектор". От страна на Тел Авив премиерът Нетаняху каза, че Израел, Кипър и Гърция се превръщат в ключови доставчици на енергийни източници за Европа.

Според израелския експерт по геострагегия Авиноам Идан новата тръба няма да се съревновава с руските доставки в ЕС и „няма нужда да се смята за голяма промяна в геополитическата динамика на европейския енергиен пазар“.

Трасето на новия газопровод обаче не включва Турция, което предизвика остра реакция от Анкара.

Стъпката идва на фона на напрежение с Турция заради действията ѝ в региона и морската сделка с Либия, която разширява претенциите на Анкара към богатия на газ морски район. Откриването на находища в Източното Средиземноморие предизвика раздвижване в сектора и скандал между Кипър и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай