Повечето БГ фирми са оптимисти за оцеляването си

14% посочват, че ще достигнат до нивото си от преди кризата

Повечето БГ фирми са оптимисти за оцеляването си | StandartNews.com

Повечето, т.е. 61% анкетирани от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) фирми, на въпроса какви са прогнозите им за бизнеса им до края на годината заявяват, че очакват, че ще оцелеят, но няма да стигнат нивата преди пандемията; 14% посочват, че ще достигнат до нивото им от преди кризата. Само за малка част (4%) кризата създава пазарни възможности и те прогнозират, че имат по-добри резултати от преди нея.

Онлайн проучването на БТПП, свързано с въздействието на пандемията и оценката на мерките, предприети от правителството в икономическата сфера, е направено през периода 23-27 април сред над 200 компании, браншови организации и регионални палати, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация. Това е поредното онлайн проучване на палатата по темата.

Според анкетата негативните тенденции са налице при 6 на сто, които най-вероятно ще закрият фирмите. Малка част - 3 на сто, са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.

Необходимостта от съвместни решения на ниво ЕС, а не всяка държава да се изолира в справянето с проблемите, вследствие от коронавируса, се посочва като важно условие за икономическото възстановяване на страните. Гарантираното придвижване на стоки, суровини и капитали, както и поетапно облекчаване на мерките са сред водещите приоритети отбелязани от членовете на БТПП. Сериозна част от тях - 38 на сто смятат, че политиките трябва да са насочени към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в рамките на страната.

Бизнесът не е единодушен в оценката си за икономическите мерки, които до момента са анонсирани от правителството и това личи в разнопосочните мнения, посочват от БТПП. За 40 на сто от участвалите в анкетата са нужни допълнителни мерки. Според 25 на сто от анкетираните, мерките са балансирани, на фона на възможностите на бюджет.

Около 20 на сто смятат мерките за прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства, без реален ефект върху икономиката. Част от компаниите считат, че мерките са закъснели и са представени постфактум. Има изразени мнения, че е необходим фокус към най-пострадалите сектори у нас, като например туризма.

От финансовите инструменти, които правителството представи, компаниите определят като най-полезна мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на малките и средните предприятия до 300 000 лв - според 34 на сто от анкетираните. Безлихвените кредити за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важна мярка за преодоляване на кризата. В анкетата фирмите отбелязват, че  за някои от схемите лихвените нива до 10 на сто са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен.

Част от предложенията на членовете на Палатата включват и създаването на регистър, в който да бъдат обявявани кредитите, които са взети, чрез инструментите за справяне с COVID-19, за да се ограничи кредитирането на свързани лица и фирми и да има проследимост на средствата, посочват от БТПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай