Потребители: Онлайн търговец погазва правата ни

REMIX не спазва 14-дневния законов срок за разваляне на договори, алармираха потърпевши клиенти

Потребители: Онлайн търговец погазва правата ни | StandartNews.com

Търговецът на дрехи REMIX нарушава правата на потребителите и отказва да развали договор в определения според българското и европейското законодателство 14-дневен срок. За това алармираха клиенти на онлайн магазина в навечерието на Световния ден на потребителите 15 март. 

REMIX се определя като „един от най-големите онлайн магазини за секънд хенд мода в Европа“, но действа по свои правила, които са в разрез с директивите, твърдят потърпевши.  

Как работи схемата? Вие имате запазени дрехи и аксесоари или такива с етикет. За да освободите място в гардероба, решавате да ги продадете. Поръчвате си т.нар. Remix bag – плик, който ви доставят, за да поставите в него ненужното. Пълните го и го изпращате на магазина, който го обработва в срок от 14 до 90 дни. 

Забележете, до 90 дни!  Плащате за това т.нар. премиум услуга от 8.90 лв., която уж гарантира, че ще прегледат дрехите по-бързо. Но това не се случва. 

Когато реши, търговецът ви изпраща съобщение кои дрехи или аксесоари са одобрени и кои – не. За одобрените имате 48 часа да съобщите за неточност, да намалите или повишите цената им. За неодобрените търговецът не поема гаранция в какъв период ще ви ги върне – дни, месеци, години. Нито прави опис, за да сте сигурни, че всичко, което сте изпратили, но не е одобрено, ще получите обратно. 

Неодобрените дрехи остават собственост на търговеца, съгласно условията на сайта им!  

И така, получили сте оферта, върнали сте коментар по нея в рамките на 48-часовия срок, търговецът не взема под внимание препоръките ви и решавате да се откажете от договора. 

Оказва се, че нямате право на отказ! Не можете да получите обратно продукт, който търговецът е одобрил, но поради забавяне от негова страна, решава да продаде след 7 месеца, защото...претенции за част от договора не може да имате. 

Не можете да упражните и правото си на отказ от целия договор! 14-те дни срок, които законодателят дава за отказ, при REMIX текат от... момента на получаването при тях на вашия плик с дрехи, а не от момента на офертата. Вие имате 14 дни за отказ, но няма какво да откажете, защото нямате оферта – търговецът обработва вашите дрехи до 90 дни! 

„Когато проучвахме как можем да се откажем от част или от целия договор, се оказа, че не можем. Дрехите ни бяха обработени за 17 дни след като сме ги изпратили, а правото ни на отказ било в рамките на 14 дни!“, обясняват потърпевшите. 

Ако кандидатствате за потребителски кредит, банката не брои 14 дни от момента на искането ви за кредит, а от момента на получаването на оферта. Ако ще сменяте тарифния си план с мобилния оператор, 14 дни за отказ от договор започват от получаването на анекс, а не когато сте поискали оферта. 

Какви са вариантите за потребителя? Понеже не може да разваля договор с REMIX, което е незаконно, за да забрави за случая, може единствено да продаде на търговеца на минимална цена от около 1 лев одобрените продукти. 

В конкретния случай за 15 одобрени продукта REMIX ще получи около 400 лева, а  потребителят - 11 лева. „Но не това е важното, а незачитането на закона“, заключават „клиентите“ на REMIX. 

„Стойте далеч от remixshop. Намерете приятел, който има приятел, който има приятел в нужда от ненужните ви дрехи“, призовават ужилените и обидени потребители.

Ето и коментара на REMIX, който получиха клиентите, след като са поискали от онлайн магазина обяснение защо не могат да ползват правото си за разваляне на договора в 14-дневен срок: 

"След обработка на даден бег, вие разполагате с 48 часа за корекция.  В случай, че обработката на продуктите не е завършена в рамките на 14-дневния срок за отказ, на продавача се дава втора възможност да се откаже от договора в рамките на 48-часовия срок, предвиден за корекция."  

Правото на потребителската защита е гарантирано в Конституцията на Република България. Законът гарантира на всички граждани и фирми еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя. По закон потребителят трябва да бъде информиран за правото си на отказ от договор в 14-дневен срок от сключването. В случай че търговецът предварително не е уведомил потребителя за това негово право, то този срок се удължава на година и 14 дни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай