Половината фирми режат персонал

Едва за 30% няма криза

Половината фирми режат персонал | StandartNews.com

Заради коронакризата половината от фирмите са се отказали от планирани инвестиции през настоящата година, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, а 39 на сто са въвели частична или пълна дистанционна работа.

Това показват данните от анкета на БСК сред българския бизнес за изминаващата година, белязана от COVID. Заради вируса 38 на сто от фирмите са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби.

На една трета (35%) сe e наложило да разпунат част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

71% от участниците в анкетата декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

Проучването на БСК показва висока степен на песимизъм у българския бизнес. 68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година, придружени с ръст на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес кредитите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%).

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки, като най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката „60/40% (29%) и безвъзбездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като „3/10 хил.“ (27%).

Интерес към мерките по линия на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните.

Като цяло, половината от участниците в анкетата декларират, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай