Покупките на лаптопи скочиха с 50%

Българите се фокусираха върху дългосрочната си финансова сигурност

Покупките на лаптопи скочиха с 50% | StandartNews.com
  • Българите се фокусираха върху дългосрочната си финансова сигурност
  • В бъдеще ще сме свидетели накомбинацията от онлайн и офлайн финансови услуги
  • Отчитаме значителен ръст в използването на дистанционните ни канали
  • Най-търсени са кредитите за ремонт на дома, обединяване на задължения и нова кола

Жозе Салойо е управител на БНП Париба Пърсънъл Файненс, С.А., клон България. Той има над 18 годишен опит в областта на потребителското кредитиране, като цялата му кариера е свързана с водещата компания в Европа BNP Paribas Personal Finance, част от BNP Paribas Group. Преди да заеме позицията си в България, в продължение на 4 години г-н Салойо e главен оперативен директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа. На тази позиция той отговаря за Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Австрия. В периода 2010 г. - 2014 г. Жозе Салойо е регионален директор по управление на риска за Полша, Украйна, Китай, Турция, Сърбия, Мароко, Тунис и Алжир. Преди да заеме регионалната позиция, в продължение на три години отговаря за управлението на риска в Румъния. Управителят на БНП Париба Лични Финанси, България е завършил престижния парижки университет "Пиер и Мари Кюри" и е инженер със специалност "Информационни системи".

  • Не харчете всичките си доходи, съветва Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България в  интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Как коронакризата се отрази на поведението на потребителите?
- Ковид-19 промени начина, по който хората управляват личните си финанси в няколко посоки. На първо място, българите станаха по-внимателни по отношение на бюджета си. Те отложиха някои планове и се фокусираха върху дългосрочната финансова сигурност. Като отговорна банка ние помагаме на хората да управляват разумно личните си финанси и действаме като техен съветник при реализацията на плановете им.
Друга важна тенденция е ускорената дигитализация на финансовия сектор. Като лидер в областта на онлайн кредитирането успяхме много бързо да пренесем дейността си в дигитална среда. Това ни позволява да обслужваме клиентите от разстояние и ние ги насърчаваме да използват дистанционните ни канали за услугите или продуктите, от които се нуждаят. Нещо повече - благодарение на инвестициите ни в удобни за хората иновации, ние предоставяме същото отлично клиентско изживяване и лесни за използване услуги, на които клиентите ни са свикнали.
Използването на дигитални канали и инструменти във финансовия сектор нараства.  Например в периода май-октомври 2020 г. 45% от заявленията за потребителски кредити бяха подадени към БНП Париба Лични Финанси онлайн, използването на чатбота ни и на инструмента за онлайн плащане на вноски отбелязват двуцифрени ръстове, а буквално в рамките на няколко седмици хиляди клиенти започнаха да използват нашата иновативна "Дигитална инфокарта". Това е ясен индикатор, че българите използват интернет не само за кандидатстване за кредит, но и за следпродажбено самообслужване. Те имат на свое разположение нашия чатбот "Чати" за всякаква информация за своите кредити, могат да плащат вноските си без такси през сайта ни или да се свържат с нас по телефона, и-мейл, през Facebook или Viber. През последните няколко месеца отчитаме значителен ръст на използването на дистанционните ни канали.
- Как кризата се отрази на вашия бизнес?
- Влиянието на Covid-19 върху нашия бизнес се определя от спецификата на различните продукти - кредитни карти, кредити за покупка на стоки на изплащане и потребителски кредити за финансиране на големи проекти. Като цяло хората станаха по-внимателни по отношение на разходите си и отложиха някои планове и големи покупки. В същото време по време на извънредното положение те пазаруваха хранителни и други стоки за бита с повишена интензивност и наблюдавахме ръст в използването на нашите кредитни карти.
По отношение на покупките на стоки на изплащане, през март и април се усети намаляване на търсенето на този продукт, защото много хора отложиха плановете си за покупки и защото някои магазини на наши търговски партньори в моловете бяха затворени. След отмяната на извънредното положение този сегмент бързо се възстанови и резултатите през юли 2020 г. бяха по-добри в сравнение с юли 2019. В момента наблюдаваме значителен ръст на онлайн покупките на изплащане, който е движен от иновациите в сектора като нашия процес за дистанционно подписване на договор, който позволява на хората да пазаруват стоки на изплащане от разстояние за по-малко от 10 минути.
Най-голям спад по време на първата Ковид вълна бе отчетен при кредитите за финансиране на големи проекти, като обновяване на жилища и закупуване на автомобили, които са с по-голям размер и по-дълъг срок на погасяване. Причините за това са, че хората започнаха да обмислят много внимателно дали да вземат заем или не и че като отговорен кредитор предприехме мерки, за да защитим клиентите си от ситуации на свръхзадлъжняване. От началото на май интересът към този продукт също расте и хората реализират важните за тях отложени проекти като ги подреждат по приоритет.
- За какви цели хората най-често търсеха кредити през 2020 година?
- В сегмента на покупките на стоки на изплащане най-търсени бяха традиционните победители в класацията ни "Топ 10 на изплащане" - смартфони, телевизори и перални машини. Кризата, предизвикана от Ковид-19, доведе до значителен двуцифрен ръст на онлайн заявките за финансиране на покупките на стоки на изплащане. През първата половина на годината той беше 23,4%. Това показва, че българите много бързо адаптираха потребителските си навици към новата ситуация и започнаха да използват удобни и най-важното - безопасни дистанционни канали за покупка.
Друга важна тенденция в резултат на кризата е повишеното търсене на лаптопи. През първата половина на 2020 г. броят на заявленията за финансиране на покупката на преносими компютри на изплащане нарасна с 50% и те се изкачиха до № 4 в класацията "Топ 10 на изплащане". Обяснението за това са изолацията, работата от вкъщи и дистанционното обучение. Хората се нуждаеха от устройства, подходящи за работа и учене и затова най-търсеният модел е с по-добри характеристики, а цената му е по-висока с около 32% в сравнение с победителя от 2019-а година.
По отношение на кредитите за финансиране на големи проекти, най-търсени бяха тези за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на кола. Те съставят близо 80% от заявленията, подадени към нашата банка в периода май-октомври 2020 година. Това показва, че въпреки кризата, за хората приоритет остават уютният дом, по-разумното управление на семейния бюджет и притежаването на по-висок клас автомобил. Сред 10-те топ цели са и лечение, покупка на обзавеждане, семейни тържества, автомобилни ремонти.
В сегмента на потребителското кредитиране на големи проекти най-висока средна сума на заявленията при кредитите за обединяване на задължения - 9 991 лева. Това показва, че финансовата грамотност на българите расте и че хората търсят разумни начини за оптимизиране на семейния бюджет. Затова консолидират заемите си и оценяват факта, че с продукта ни за консолидация пестят пари и време, тъй като плащат само една вноска към една кредитна институция. Освен това, много често тези кредити са сключени при по-добри условия в сравнение с консолидираните заеми.
- Какви са очакванията Ви за следващите месеци - ще бъдат ли клиентите по-внимателни заради новите мерки?
- Аз съм умерено оптимистично настроен за следващите месеци. Причина за оптимизъм са последните новини за ваксината за Ковид-19. Тъй като се очаква прилагането й да ограничи разпространението на вируса, се предполага, че няма да се наложи последващо затваряне. Това ще подкрепи икономиката и ще доведе до по-голяма увереност в хората по отношение на доходите им. А това евентуално ще внесе повече сигурност за реализацията на проекти за повишаване на стандарта на живот и съответно за тяхното финансиране.
- Какъв съвет бихте дал на хората, за да избягват финансови затруднения в бъдеще?
- Най-важният урок, който бих могъл да дам, е постоянно да повишават финансовата си грамотност. Днес това е абсолютно задължително и ние съветваме хората да си правят личен бюджет, да четат информация за управление на парите, да се интересуват от иновациите, които могат да им спестят време и пари, да избягват разходи, които могат да оптимизират и т.н.
Това също е част от нашия ангажимент към клиентите и обществото да предоставяме полезна информация по тази тема в нашите комуникационни канали и да подкрепяме проекти за ранно развитие на финансовата грамотност от училищна възраст, като проекта "Практични финанси".
Друг важен урок е да отделяте сума за непредвидени ситуации и да не харчите всичките си доходи. Понякога е разумно да се разсрочи покупка на изплащане или да се ползва кредитна карта за плащания, така че да не прибягвате до фонда си за спешни нужди.
- Мислете ли, че в бъдеще ползването на финансови услуги ще бъде изцяло онлайн?
- В бъдеще ще сме свидетели на комбинацията от онлайн и офлайн финансови услуги. Хората все повече ще използват дистанционни канали за ежедневна комуникация с финансовите институции и за следпродажбени услуги. От друга страна те ще продължат да търсят срещи "лице в лице" с консултант, особено когато се отнася за реализацията на важни планове, които изискват човешка намеса и специфични експертни умения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай