Събота,

Подписваме договори с Гърция за газовата връзка

A
A
A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега - министърът на енергетиката и околната среда Константинос Хадзидакис ще подпишат днес в София междуправителствено споразумение за установяване на данъчен режим по отношение на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

В рамките на събитието ще бъдат подписани и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на интерконектора като договора за заем между Европейската инвестиционна банка и "Български енергиен холдинг" ЕАД, споразумения за пренос на газ с "Булгаргаз" АД , ДЕПА, Едисон и други компании.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е приоритетен проект не само за двете държави, а и за Европейския съюз. Реализацията му е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона, припомнят от Министерството на енергетиката.

Междусистемната газова връзка между двете страни ще свърже

националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на ДЕСФА С. А. - Гърция, в района на гр. Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество Ай Си Джи Би АД, с акционери „Българският енергиен холдинг“ ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/г., а максималният до 5,5 млрд. м3/г. на следващ етап. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813 мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички