Подаваме данъчни декларации за доходите от 2019 г.

Официално днес - 10 януари - започва данъчната кампания

Подаваме данъчни декларации за доходите от 2019 г. | StandartNews.com

Официално днес започва данъчната кампания. За първи път от месец март данъчните ще предложат предварително попълнена декларация, която данъкоплатците могат да потвърдят чрез персоналния си идентификационен код.

И при предварително попълнената декларация, която ще бъде достъпна през март, ще могат да се правят корекции. Например - ако данъкоплатецът има доходи от наем, той ще трябва да ги допълни. Използването на данъчни облекчения също ще трябва да бъдат попълвани допълнително.

Нововъведението не отменя познатите начини за подаване на данъчна декларация - на хартия или по електронен път, като до март попълването ще става, както и досега.

До края на март има възможност да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако подадем декларацията по електронен път и платим дължимата сума.

Не всеки е длъжен да подава данъчна декларация. Това задължение не важи за граждани, получаващи заплата от постоянен трудов договор, уточни Росен Бъчваров - говорител на НАП.

"Посланието на НАП е вземете си персонален код (ПИК). Данъчната кампания започва днес както на хартия, така и по електронен път. До края на февруари фирмите трябва да подадат справките за изплащани заплати и хонорари. Втората дата е началото на март, а третата - в края на март. 30 април е крайният срок за подаване на декларация", припомни Бъчваров.

За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис.

Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация. "Не бих казал, че попълването на данъчната декларация е лесно, тъй като тя е рефлексия на един закон. Но слава богу, тя е една и съща. Няма промяна от миналата година, така че, ако сте я попълнили правилно, тази година също ще се справите", категоричен бе говорителят на НАП.

Ако все пак е допусната грешка в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември, допълни Бъчваров.

Говорителят на Приходната агенция коментира и доколко сигурна е електронната система след хакерската атака с източване на лични данни през лятото. "Да, значително по-сигурна е системата. Не е пресилено да се каже, че създаваме отново инфраструктурата на НАП. Проблемът през лятото беше функция от една причина - че НАП, улисана в създаването на електронни услуги, фокусирана в улесняването на потребителите, доведе до някои компромиси в информационната сигурност, които бяха доста видимо наказани", каза Росен Бъчваров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай