Платформа сравнява цените за доставка на ток

Над 40 търговци на електроенергия ще регистрират оферти

Платформа сравнява цените за доставка на ток | StandartNews.com

Всеки българин ще може вече да сравнява цените за доставка на ток. Това ще стана на специалната платформа, създадена от КЕВР, съобщи комисията. От 1 януари над 40 търговци на електроенергия ще започнат да регистрират оферти за битови потребители и за небитови потребители.

Платформата ще осигурява сравнение на офертите на търговците по различни критерии -  за битови или небитови потребители;  според вида електромер - почасов или непочасов; товаров профил на клиента; според месечното потребление; срок на договора; неустойки и др. След избора на конкретна оферта от клиента е предвидено той да може да получи договора за доставка на конкретен адрес или по електронна поща. Докато за клиента няма да има санкции в случай, че се откаже от оферта, която вече е приел, то за търговците на електроенергия са предвидени санкции, ако се откажат от публикувана на платформата оферта. За да публикуват офертите си търговците на електроенергия задължително ще трябва да се регистрират в  административния панел на платформата като посочат име, лого, ЕИК, кратко описание на дейността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „Доставчици“, обясниха от Комисията.

Платформата за сравняване на оферти и за сключване на договори с търговци за доставка на електрическа енергия е създадена в изпълнение на изискванията на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката /ДВ, бр. 57 от 2020 г., в сила от 26.06.2020 г./. Целта на информационната система е да бъдат подпомогнати потребителите и да бъде оказана подкрепа на ускоряването на процеса на пълна либерализация на пазара на електроенергия, обясни регулаторът.

От началото на 2021 г. централизираната информационна система е публична и е достъпна на интернет адреси:  http://platforma.dker.bg/ и http://ofertizatok.bg/. Достъпът на потребителите и ползването на всички нейни възможности са максимално опростени посредством ясни навигационни стъпки и менюта. Системата е в тестови период и предстои да бъде надграждана.  С постъпването през януари 2021 г. на оферти от всички търговци на електроенергия, към края на същия месец тя ще придобие пълната си функционалност.

Освен свободен достъп до информация за актуалните оферти на търговците за доставка на електрическа енергия, платформата ще дава и възможност на крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh да избират най-добрата за тях оферта  и съответно – да сключват договори за доставка, включително и договори с динамична цена на електрическата енергия. След 1 януари 2021 г. се очаква над 40 търговци на електроенергия  да започнат да регистрират оферти за битови потребители и за небитови потребители. 

Комисията за енергийно и водно регулиране e администратор на платформата и ще проследява и архивира всички стъпки в нея, както на потребители, така и на търговци. Осигурена е и ефективна процедура за съобщаване на наличието на неточна информация относно публикуваните оферти. Платформата ще е достъпна и за хората с увреждания, съобщи още КЕВР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай