Петролът остава твърдо под 30 долара

Властват страхове за спад в търсенето на гориво заради изолирането на държавите

Петролът остава твърдо под 30 долара | StandartNews.com

Цените на петрола се стабилизираха тази сутрин в Азия, след като спаднаха до най-ниските си равнища от четири години заради страховете за търсенето на гориво и глобалната икономика на фона на блокирането на пътуванията и социалната изолация, до които доведе коронавирусната епидемия в редица страни по света, предаде "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 8 цента или 0,3 на сто до 28,81 долара за барел. По-рано в сесията Брентът достигна най-ниската си стойност от началото на 2016 година и един барел се търгуваше за 28,40 долара. Вчера този сорт се обезцени с 4,3 на сто.

След първоначален четиригодишен минимум от 26,20 долара за барел впоследствие цената на американския лек суров петрол се възстанови до 26,93 долара за барел в днешната азиатска електронна търговия. Така бе отчетено понижение от едва 2 цента спрямо вчера, когато котировките на този сорт потънаха с цели 6 процента.

Спад на запасите от суров петрол, бензин и дестилати в САЩ, отчетен от браншова организация, подкрепи до известна степен цените, но перспективата за търсенето остава мрачна в условията на ценова война сред водещите производители.

"Перспективата за търсенето изглежда още по-мрачна днес, когато всеки се втурва да преразглежда низходящо растежа на търсенето", коментира Стивън Инес Глоубъл, главен стратег по пазарите в АксиКорп (AxiCorp).

В усилията си да подкрепят икономиките най-богатите страни в света са готови да деблокират трилиони долари, за да облекчат последиците от епидемията, както и да наложат социални ограничения, невиждани от Втората световна война, припомня "Ройтерс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай