Петролът се обезцени! Коя държава е виновна?

Спекулира се, че това би довело до спад в търсенето

Петролът се обезцени! Коя държава е виновна? | StandartNews.com

В сутрешната търговия на петрола, цената му тръгна  надолу, предаде Ройтерс. Това се случи в резултат на забавящата се китайска икономика. Спекулира се, че това би довело до спад в търсенето на черното злато.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 9 цента или 0,1 на сто до 84,76 долара за барел.

Американският лек суров петрол спадна с 13 цента или 0,2 на сто до 81,78 долара за барел.

Относно Китай, наблюдваме задълбочаващи се проблеми както в имотния сектор, така и на трудовия пазар, чиято стабилност е под въпрос. Това доведе до по-бавен икономически ръст от очакваното през второто тримесечие на годината.

Ръстът за периода е от 4,7 на сто, най-бавният темп от първото полугодие на 2023 г., което е под очакваните 5,1 на сто и е сериозно забавяне спрямо отчетените през първото полугодие 5,3 на сто.

От друга страна, намалението е минимално, защото след изявление на Джером Пауъл, се засилват очакванията, че от септември Федералният резерв на САЩ (Фед) ще започне да сваля лихвените проценти.

Председателят на Фед каза, че данните за инфлацията от последното тримесечие дават "донякъде по-голяма увереност", че цените устойчиво се връщат към желаните от централната банка нива.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай