Пет трика, с които да спестите пари тази Коледа!

Дайнърс клуб България АД, част от Fibank, представиха в края на септември ново поколение кредитни карти Еvolve, чиито гратисен период е до 45 дни...

Пет трика, с които да спестите пари тази Коледа! | StandartNews.com

Остават броени седмици до Коледа и скоро ще започне празничното пазаруване. Време, в което се улисваме с харчовете в стремежа си да купим идеалните подаръци за своите близки. Има обаче няколко трика, които могат да ви помогнат да спестите пари, да разпределите правилно средствата, предназначени за подаръци и почивка, и практично да напазарувате за всички. Ако ги приложите, можем да ви уверим, че след коледните и новогодишни празници няма да броите дните до заплатата през януари, нито семейният ви бюджет ще е претърпял погром.

Съставете списък

Може да ви звучи тривиално, но наистина помага. В списъка освен имената на вашите близки и приятели, включете и максималната сума, която сте готови да отделите за всеки. Помислете добре, какво може да подарите, колкото се може по-рано. Така, имате шанс да напазарувате от „Черния петък”, който традиционно се провежда последната седмица на ноември или от друга предколедна разпродажба и да спестите пари. Освен това, доставката ще е в нормални срокове и няма да има оскъпяване, а вие ще сте спокойни, че подаръкът ще дойде навреме.

Открийте специален депозит

Запишете разходите, които планирате да направите по празниците в бюджета си. Ако направите тази стъпка по-рано и прецените, че финансово трудно ще се справите – отделяйте малка сума, когато получите заплатата си всеки месец. Така ще имате нещо като фонд „Празници”, който по Коледа и Нова година ще ви осигури спокойното им посрещане. Можете да откриете депозит, в който да съхранявате и увеличавате парите за празниците. Уверете се, че ще ви е по-лесно да внасяте парите в депозита, отколкотo да ги теглите. Така ще си сложите „спирачка” да не посягате към тези средства в различни ситуации.

Пазарувайте с револвираща кредитна карта

Отдавна кредитните карти са се превърнали в разумен начин да си осигурим финансово спокойствие. При револвиращите кредитни карти картодържателите имат възможност да внасят минимална погасителна вноска като разполагат с гратисен период. Това е периодът от време, през който клиентът, заплащайки натрупаните задължения, е освободен от лихва върху тях. За повечето кредитните карти, издавани в страната, гратисният период е около месец – месец и половина.

Дайнърс клуб България АД, част от Fibank, например представиха в края на септември ново поколение кредитни карти Еvolve, чиито гратисен период е до 45 дни. Хубавото е, че такъв тип карта ви дават възможност да пазарувате спокойно, без да се притеснявате за лихвата и дори да печелите пари при всяка покупка. Причината е, че револвиращата карта дава предимството отново да се използва вече погасената част от кредитния лимит. Освен това новият продукт е включен в cashback програмата на Дайнърс клуб България, която позволява възстановяване на 1% от реализирания оборот при търговци. При картите Evolve притежателите на продукта получават редица привилегии като: възможност за безплатен достъп и консумация в над 850 летищни салона в цял свят, включване във всички наградни програми, включително и Priceless програмата на Mastercard® за помощ при организиране на пътувания и резервации чрез Concierge програма, безплатна застраховка при пътуване в чужбина и множество регионални и международни програми за отстъпки.

Улеснението идва и от това, че една карта ви дава двойно повече възможности, съчетаваща в себе си предимствата на две финансови системи – Diners Club International и Mastercard. Картата се издава безплатно от Дайнърс клуб България и позволява безконтактни плащания в търговски обекти в България и чужбина, както и сигурност на плащанията в интернет чрез използване на еднократна 3D парола.

Планирайте времето, в което ще направите покупките

Времето е пари. Освен, че можете да се възползвате от предколедни намаления у нас и по света, удачно ще бъде и да резервирате евентуални почивки около празниците няколко месеца по-рано. Така няма да останете неприятно изненадани, че няма места за желаната дестинация, а и ще ви излезе доста по-евтино. Тук ще ви дадем и още една хрумка, която може да се окаже полезна за портфейла ви. Може да си купите ядки, сладки, алкохолни и безалкохолни напитки за празничните вечери преди декември, защото традиционно тези стоки поскъпват преди празниците, а в крайна сметка консумацията им може да бъде отложена във времето.

Разпродайте стари и непотребни вещи

Ако не сте го правили досега, може да ви се стори забавно и ще се учудите колко неочаквани средства ще влязат в джоба ви. За целта обаче е добре да направите разчистване у дома, да снимате ненужните си вещи, като неизползвани подаръци или веднъж прочетени книги, маса, която не ви влиза в употреба, колело, на което не сте се качвали и т.н. и да ги качите в сайт за онлайн пазаруване. Така не само ще се отървете от ненужните вещи, но ще се сдобиете с повече средства за подаръци и празненство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай