Пестим ток с няколко  прости стъпки

40% от загубите на енергия са заради липсата на подготовка на жилището за зимата

Пестим ток с няколко  прости стъпки | StandartNews.com

С началото на застудяването, когато отоплителните електроуреди вече се използват активно, ЕНЕРГО-ПРО предлага подбрани съвети за пестене на електроенергия при отоплението. 
Изследвания сочат, че 40% от загубите на енергия в домакинствата се дължат на липсата на подготовка на жилището за зимата. Ето как да съхраним топлината и комфорта в домовете си, като същевременно намалим сметките си за ток:
1. Инспектирайте студените места в жилището си и се погрижете за осигуряване на нужната топлоизолация. На приземните етажи е препоръчителна подова изолация, а на последните етажи – таванна. Външните стени охлаждат в голяма степен помещенията и водят до повишен разход на електроенергия за отопление.
2. Осигурете плътни завеси/щори, за да ограничите ненужното охлаждане и да намалите енергоразхода.
3. Уплътнете всички процепи, отвори за кабели в стените и пространства под вратите, тъй като те понижават температурата с няколко градуса.
4. Проверете уплътненията на прозорците и вратите на помещенията, а при необходимост поставете допълнителна входна врата и няколкокамерен стъклопакет. Тези мерки ще предотвратят загубата на топлина.
5. Проветрявайте за кратко при изключени уреди за отопление, за да не преохладите стаите, както се случва при дълго открехнати прозорци.
6. Настройте термостатите на отоплителните уреди на оптималните 20-22 градуса и внимавайте да са поставени по възможност на средна височина, да не са покрити, да не се нагряват от пряка слънчева светлина и да не са в близост до врата към неотопляемо помещение, за да отчитат точно и да не се включват/изключват ненужно.
7. Намалявайте температурата през нощните часове и когато не сте у дома, за да не генерирате излишни разходи на електроенергия.
8. Всеки от нас отделя топлина, затова в стаите с повече хора, а също и в кухнята, където се използват фурна/котлони, зададената температура на отоплителния уред може да бъде намалена с 2-3 градуса.  
9. Затваряйте вратите към неотоплени помещения, защото студеният въздух охлажда за секунди и дава сигнал на термостата да се включва по-често.
10. Не поставяйте прегради и завеси пред отоплителните уреди, за да не пречите на ефективната им работа.
11. Вентилаторите и абсорбаторите охлаждат помещенията, затова ги изключвайте веднага след като са си свършили работата.
ЕНЕРГО-ПРО съветва да не поставяте в близост едно до друго отоплително средство и хладилник, за да не се тушира действието им. Поставяйте оплителните уреди на оптимални за помещенията места - обикновено под прозорците, за максимална ефективност на работата им и намаляване на разходите за електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай