Вторник,

Пестим до 50 лева от такси за банкови преводи в ЕС

От: Стандарт -
A
A
A

„Успяхме да премахнем един двоен стандарт в ЕС. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява между 30 и 50 лева на превод. Ако за превод от 10 евро досега сме плащали средно между 30 и 50 лева такси, то сега цената за него ще бъде около 3-5 лева. Освен това, осигурихме банките да дават по-ясна информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга".

Това коментира българският евродепутат Ева Майдел, след като Европарламентът прие поправките, внесени от нея, за таван на високите такси за транкгранични разплащания в Евросъюза.

С 532 гласа „за", 22 гласа „срещу“ и 55 гласа „въздържал се", евродепутатите решиха да сложат таван на сумите, които банките извън еврозоната налагат при преводи в ЕС.

Докато потребителите в Еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези, които живеят извън нея, продължават да заплащат високи такси за трансгранични плащания в евро. Лидер по високи такси е България. Евродепутатът Ева Майдел, по чиято инициатива Европарламентът гласува промените, обяви преди време, че има случаи, при които българските банки взимат такса от 30 евро, за да преведат 10 евро.

С приетите от Европарламента промени, банките имат една година срок, за да приведат таксите за трансгранични плащания в съответствие с тези за националните плащания, направени в местната официална валута. Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Новите мерки ще предпазват потребителите и от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка транзакция те ще бъдат информирани относно сумата, която трябва да заплатят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).
Потребителите ще получават електронно известие  относно приложимите такси за превалутиране.

Банките ще трябва също така да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички