Пепеляшката на прехода и малкият й криптобрат

Ружа и Константин Игнатови завлякоха 4 милиарда от цял свят, оплетоха в измамните мрежи и президентски син

Пепеляшката на прехода и малкият й криптобрат | StandartNews.com
  • Делото в Америка хвърли нова светлина върху финансовата пирамида OneCoin
  • Ружа и Константин Игнатови завлякоха 4 милиарда от цял свят, оплетоха в измамните мрежи и президентски син


Преходът у нас е белязан с имената на десетки фараони и стотици олигарси. Но засега Пепеляшката е една. Тази, която от срамежлива студентка на Острова се преобрази в „кралица“ на биткойните.
Ружа Игнатова построи международна пирамида, в която потънаха над 4 милиарда долара, а развръзката по една от най-големите измами, измислени навремето от Понци, дойде броени дни след като отбелязахме 30-годишнината от промените.
Братът на Ружа - Константин, който през март бе задържан на летището в Лос Анжелис, тези дни се призна за виновен по няколко обвинения, включително за пране на пари и измама.
Според данни на разследващите Ружа и Константин са присвоили над 4 млрд.долата чрез фирмата OneCoin.

Сестрата продължава да е в неизвестност

а малкият брат е подписал сделка, съгласявайки се с условията на обвинителите, да не получи и други обвинения.
Според официалните документи данните, които Игнатов е предоставил „представляват заплаха за здравето и живота му от трети лица“, затова е възможно той да бъде включен в американската „Защита на свидетели“ и да смени самоличността си.
Засега Константин Игнатов все още няма присъда, но по обвиненията досега го грозят до 90 години затвор заради неговото участие в измамата. Братът на Ружа е защитаван от адвоката на Джон Готи и Ел Чапо. Също така той е свидетел и по друго дело около– това срещу американският адвокат Марк Скот, който е обвинен в пране на пари от печалбите на компанията.
По време на делото Игнатов станаха любопитни няколко подробности. Едно от тях е около изчезването на Ружа Игнатова, чието местонахождение е неизвестно от години.
По думите на Константин, сестра му живеела в София преди да изчезне. Те разговаряли относно критиците на OneCoin, като Ружа ги определила като „хейтъри“. Тя се страхувала, че неин

близък човек ще я разкрие пред ФБР

Игнатов твърди, че сестра му го помолила да й закупи билети за Виена и след това за Атина. Мъжът разкрива, че не е разговарял със сестра си от нейното изчезване. Дори наел частен детектив да я открие, но без успех.
На делото стана ясно, че измамничката е оплела във финансовите мрежи и сина на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши – Нийл Буш. Той е получил 300 000 долара от българската "кралица" на криптовалутата по думите на адвокат Марк Скот, който също е с обвинение за пране на пари по делото срещу Игнатова.
Той твърди, че е невинен и нямал никаква идея, че в компанията на Ружа има нещо съмнително. А за да оправдае наивността на клиента си, защитникът му Арло Девлин-Браун цитира името на 64-годишния тексаски бизнесмен Нийл Буш.
По думите на Скот, Нийл Буш съдействал на Игнатова за среща с китайски милиардер. Буш е бил член на директорския борд на компанията на китаеца, която се занимава с енергетика - "Хайфу Енерджи". Китаецът търсел заем, част от който да бъде покрит с OneCoin. Идеята на инвестицията била китайската компания да извърши с парите сделка с петрол в Мадагаскар. А защитната теза на Скот е, че точно

присъствието на Буш показвало, че на Игнатова може да се вярва

По-късно Нийл Буш е потърсен от агенти на ФБР, които разследват схемата и дал показания за срещата в Хонконг.
Братът на Джордж Буш-младши обяснил, че не е очаквал, че сделката е измамна. Нийл Буш щял да получи 10%, стига собственикът на китайската компания да успее да продаде криптовалутата. В крайна сметка сделката се провалила, разкриват американски издания.
Обвинението повдигна завесата и около компанията OneCoin, оказа се, че тя още функционира, дори има над три милиона участници, които получават комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата.
Докато делото върви в Америка, у нас следите от измамниците Игнатови вече са заметени. Офисите на компанията се продадоха, заедно с апетитните имотите на Ружа в столицата и по морето, а единственото свидетелство остават архивните кадри от

избирането на Ружа за Бизнес дама

на 2014-та година. И 40-метровата яхта за 15 милиона долара, която навремето събираше светския елит, а сега чака нов купувач край брега на Несебър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай