Пеканов: Много пари са наливани в София, помощ и за регионите

Търсим баланс между кредити и грантове за бизнеса, каза вицепремиерът

Пеканов: Много пари са наливани в София, помощ и за регионите | StandartNews.com

„Част от инвестициите от Плана за възстановяване ще се влеят в директно в икономиката, което е краткосрочен ефект. Дългосрочният ще дойде от производителността и потенциала на икономиката. Ще има инвестиции в уменията и дигитализацията. Това ще доведе и до по-високо благоденствие”. Това заяви в студиото на „Събуди се” на Нова тв вицепремиерът Атанас Пеканов.

„В ревизирания план имаме 56 инвестиционни проекта и 43 реформи, които са разделени в 4 основни компонента. Те са отчасти зададени от препоръките на Европейската комисия, но имат и истинско изражение в живота ни – реновирането на класните стаи ще позволи на децата да развиват уменията си и да използват пълния си потенциал. Инфраструктурните проекти ще помогнат на производителността на бизнеса. Друг проект с истинско изражение е този за медицинския хеликоптер. Проектът за ВЕИ мощности на покривите на къщите ще доведе до намаляване на сметките”, обясни Пеканов.

„В предишния план „Центърът за лечение на инсулти” беше в много малка форма. Сега той е доразвит и гарантира изграждането на 7 такива места в страната. Това ще гарантира по-бърза реакция”, добави вицепремиерът.

Пеканов обясни, че някои от добрите проекти от предишния план са запазени. Други са ревизирани, а трети са напълно премахнати.

Помощ за бизнеса

„Остава да намерим баланс между грантовете и кредитите. Аз разбирам притесненията на хората и трябва да се помисли как грантовата част да се увеличи”, обясни Пеканов.

Перото в София

„С екипа на кмета на София имаме различно виждане как трябва да се развива страната. До този момент прекалено много ресурси са се концентрирали към столицата. Проектът за метрото е важен и приоритетен, но ние търсихме начин средствата по него да се намалят.

Не получихме разбиране от Столична община и намалихме средствата от друг план. Екипът на г-жа Фандъкова изрази мнение, че Планът на възстановяване не трябва да има за цел социалната и териториална кохезия. Но това не е така, защото още на 4 страница на регулацията се казва, че тя трябва да бъде подпомогната. Това значи, че регионалното развитие трябва да е балансирано. Нашата страна е една от тези, които имат много небалансирано регионално развитие и ние трябва да правим стъпки в тази посока”, каза Пеканов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай