Събота,

Пчеларите се надигат срещу пестицидите

A
A
A

Пълна забрана на пестицидите, които убиват пчелите - за това настояват пчелари от цяла Европа, включително и у нас, а инициативата тръгва от Германия. 

Пчеларите у нас започват кампания с подписка за щадящо пчелите селско стопанство и здравословна околна среда, като призоваха да се съберат поне 15 хиляди подписа, за да се забрани използването на отровни пестициди.

Всяка година отровните препарати унищожават десетки хиляди пчелни семейства само у нас.

Гражданската инициатива за спасяването на пчелите настоява Европейската комисия да предложи законодателни промени, с които да се премахне използването на синтетични пестициди. Това трябва да стане поетапно, като до 2030 г. се ограничи ползването на най-опасните, а до 2035 г. да се стигне до пълна забрана.

В пряко включване на Би Ти Ви от село Биволаре пчелари заявиха, че препаратите се усещат по въздуха и дори им е ставало лошо от миризмата.

Пчелар със 150 кошера пък обясни, че е завършил сезона на нула заради отровните препарати.

Ако се съберат нужните подписи в петицията против инсектицидите, пчеларите вярват, че в следващите 5-10 години могат да се преборят за забрана за използване на отровните пестициди и да спасят пчелите.

Хората от селото споделиха, че виждат самолетите да прелитат постоянно и че фермерите са зад тяхната инициатива, но по думите им, големите зърнопроизводители едва ли биха ги подкрепили.

Междувременно голям земеделец съди държавата, че му е наложила акт за пръскане с пестицид в нерегламентирано време.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички