Парламентът взе най-важното решение за еврото. Няма връщане назад

Курсът от 1,95583 лева се запазва

Парламентът взе най-важното решение за еврото. Няма връщане назад | StandartNews.com

Парламентът взе най-важното решение за въвеждането на еврото у нас. Със 114 глаза "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими депутати пленарната зала прие на първо четене проекта на кабинета за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за приемане на единната европейска валута като  парична единица и у нас.

Парламентът задължи Министерството на финансите да поиска членство на България в еврозоната от 1 юли 2025 година, ако в рамките на настоящата година страната ни покрие изискването за инфлация. В двуседмичен срок след постигането на този критерий българското правителство се задължава да поиска извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, чрез които да се удостовери, че всички изисквания за приемане на еврото са изпълнени

През първия месец ще се ползват и двете валути - лева и евро, гласи законопроектът.

В първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети в лева ще могат безплатно да се обменят в евро в Българската народна банка, в търговските банки и в Български пощи на местата, където няма кредитни институции.

Депутатите имат тридневен срок за внасяне на предложения между двете четения на закона.

Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с Българската народна банка, да ускори подготовката за приемане на еврото в страната.

В приетия проект от 118 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, един от "Възраждане" и шест независими депутати, с водещ вносител Бойко Борисов, е записано, че България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583.

В случай, че страната ни изпълни критерия за ценова стабилност до 31 декември 2024 г., Министерският съвет трябва да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 1 юли 2025 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
17 Коментара
Деян
преди 1 месец

А КВО СТАНА С РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Откажи
Бах ти
преди 1 месец

Копелетата как ни отнеха правото да ни попитат за еврото.ДА ГНИТЕ В АДА НЕЩАСТНА ЕСГЕЙСКА ВЛАСТ.НИТО Е КОНСТИТУЦИОННО НИТО ДЕМОКРАТИЧНО ПОСЛЕ ХОРАТА НЕ ГЛАСУВАЛИ,ЗАЩООО???ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА ДА НИ СЕ ОТВРЪЩАВА С ТОЗИ ЕС И ЗАВИСИМОСТТА ОТ ВАЛУТАТА ИМ!!!

Откажи
БРАВО
преди 1 месец

БЪЛАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА ВСИЧКИ ПУТИНОФИЛИ ДА ОТИВАТ ПРИ ТЕРОРИСТА И НЕГОВАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ 2 МАХНЕТЕ ВАЛУТНИЯТ БОРД И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ ЛЕВА НЕ СТАВА И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ МАЛОУМНИЦИ

Откажи
ПИЧ
преди 1 месец

Ей, малоумник с промит мозък, на всеки здравомислещ човек му е ясно, че приемем ли еврото, българите и България умираме! Само на тъпаците като вас не им увряха тъпите канчета и само Путин ви е в празните глави...мизерници нещастни!

Откажи
Тадошко
преди 1 месец

Съгласен. Но не плюй лева. Служил ни е вярно много много години.

Откажи
Истински българин
преди 1 месец

Хубавото е, че имената се записват и се знае кои са предателите. Народният съд един ден ще бъде улеснен. А също ще бъде бърз и справедлив!

Откажи
СКОРО !
преди 1 месец

МАЛОУМНИК Е БАЩА ТИ И СЛЕДОВАТЕЛНО ТИ КОМУНИСТ С ПРОМИТ МОЗЪК ГЪЗОЛИЗЕЦ КРЕМЪЛСКИ

Откажи
СКОРО !
преди 1 месец

АЛО ПОСРАН КОМУНИСТ ПУТИНОФИЛ ПИЛИ СИ ХАПЧЕТАТА КАКЪВ НАРОДЕН СЪД СЪНУВАШ ЖИВЕЕШ В 2024г. БЕГАЙ ПРИ ПУТКИН

Откажи
СКОРО !
преди 1 месец

БЕГАЙ ПРИ ПУТКИН ТАМ НЯМА ДА ИМА ЕВРО А РУБЛИ КОПЕЙКИН- ПРЕДАТЕЛ

Откажи
Горския
преди 1 месец

Това е истинската демокрация.Безгласен народ и покорни сатанински слуги.

Откажи
Теодора
преди 1 месец

Защо изобщо това народно събрание взема такива важни решения, които касаят всички, при положение, че са избрани от рекордно малко избиратели? Според мен при създалото се положение вече 3 години - ако няма поне 50% избирателна активност, въобще да не се избира парламент, който да решава важни въпроси за държавата при положение, че ще просъществува 3-4 месеца.

Откажи
Кольо
преди 1 месец

С решение на нашият парламент и гилотината може да станне задължителна!

Откажи
Разведка
преди 1 месец

Точно теб ли ще питат който не може да пише..

Откажи
Охотник
преди 1 месец

Когато не отидохте да гласувате ги наказахте нали? Е сега квичете, колкото си искате. Аз гласувах за партия, която единствено иска да запази. Националният ни суверенитет. На есен, пак ще има избори. Пак ги накажете. И на зима ще виете от глад и студ.

Откажи
Истински българин
преди 1 месец

За КОГО да гласувам , а нещастник? Всичките до един са продажни нещастници. Само Възраждане що не успяха всичките да ги купят и затова сега ги смачкват!

Откажи
Инвънземен
преди 1 месец

Браво!!!!!!!.......от къде толкова много саботьори.....??? Като не ви харесва айде - Багажа на суджук и при чорбаджия друг, марш от тази територия!!!!

Откажи
СКОРО !
преди 1 месец

БЕГАЙ ПРИ ПУТКИН ТАМ НЯМА ДА ИМА ЕВРО САМО РУБЛИ КОПЕЙКИН

Откажи