Паника в еврозоната за растежа на икономиката

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 12,7%

Паника в еврозоната за растежа на икономиката | StandartNews.com

Страните-членки на еврозоната се опасяват, че втората вълна на коронавируса ще заличи постигнатия трудно икономически растеж през последните няколко месеца, предаде ДПА.

"Засилването на разпространението на вируса и новите мерки за борба с него допълнително увеличиха несигурността и вероятно ще окажат влияние на възстановяването", предупредиха в общо комюнике финансовите министри от еврозоната след вчерашните си преговори.

Фондът за стимулиране на икономиките и седемгодишната бюджетна рамка на обща стойност 1,8 трилиона евро трябва да бъдат изпълнени като приоритет, за да може през 2021 г. бързо да се раздадат средства, казват министрите.

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 12,7 процента през третото тримесечие след драматичен спад през предходните месеци.

През юли лидерите от ЕС се споразумяха за възстановителния план, който да подпомогне икономиката през идните седем години след тазгодишната безпрецедентна рецесия в резултат на пандемията. Планът, който трябва да започне да се прилага през януари догодина, все още не е одобрен от Европейския парламент. Евродепутатите настояват за повече пари в някои области, припомня ДПА.

По-рано тази година, по време на първата вирусна вълна, Еврогрупата вече създаде три инструмента за краткосрочно кредитиране на стойност 540 милиарда евро. Единият от тях - схема за заетост на стойност до 100 милиарда евро - отпусна първия си транш миналата седмица.

"Мерките, които сме взели на национално и европейско равнище, работят", каза преди заседанието на Еврогрупата германският финансов министър Олаф Шолц и призова за бързо приключване на преговорите по възстановителния пакет на ЕС. Той изтъкна по-силното от очакваното икономическо възстановяване, наблюдавано между юли и септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай