Пак рокади в БДЖ

Шефът на „Пътнически превози“ Пламен Пешаров ще бъде сменен от Христо Иванов

Пак рокади в БДЖ | StandartNews.com

Рокадите в БДЖ продължават.  Шефът на „Пътнически превози“ Пламен Пешаров ще бъде сменен от Христо Иванов. Той вече е заемал този пост по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, но след назначаването на Ивайло Московски за трети път като транспортен министър, бе освободен. 

Христо Иванов е дългогодишен специалист в областта на железопътния транспорт като професионалната му кариера е изцяло свързана с железницата. Началото на кариерата си започва през 1984 г. като технолог на гара Стамболийски, след което е бил и диспечер в ЖПУ Пловдив. 

От 1989 г. до 1998 г. е заемал длъжностите главен специалист „Пътнически превози”, заместник началник в отдел „Пътнически превози” и заместник началник ЖПУ по „Експлоатация” в Пловдив. От 1998 г. насам е изпълнявал последователно ръководните позиции директор на „Поделение за пътнически превози” Пловдив и началник на „Поделение за превозна дейност” Пловдив. 

Ръководил е дирекция „Пътнически превози”, „Поделение за пътнически превози” София и е бил директор „Експлоатация”, както и директор „Маркетинг и продажби” в „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. От 2016 г. е заемал длъжността „Ръководител превози” в частен железопътен превозвач.

През 2008 г. Христо Иванов бе уволнен от поста директор на поделение "Пътнически превози" от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев, по времето на тройната коалиция. Проблемът е специализиран доклад на БДЖ, в който обаче са констатирани пропуски и нередности.

Рокадите в железниците започнаха, след като в средата на декември 2018 г. на поста изпълнителен директор на „Холдинг-БДЖ“ бе избран Никола Василев на мястото на Владимир Владимиров. Другите двама в Съвета на директорите са Григори Григоров и Светломир Николов, които смениха Велик Занчев (все още зам.-министър на транспорта) и Филип Алексиев. Задачата на новите членове на Борда, според транспортния министър Росен Желязков, е да измислят „икономически изгодни варианти в полза на дружеството и да повишат доверието и качеството на услугата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай