П. Николов: Сливането на КЗК и КЗП е добро за потребителите

П. Николов: Сливането на КЗК и КЗП е добро за потребителите | StandartNews.com

София. Сливането на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите ще бъде добро решение, ако защитава конкурентната среда и потребителския интерес. Така председателят на КЗК Петко Николов коментира готвения проектозакон, който цели да обедини двете ведомства.

"Ако замисълът е да се повиши нивото на защита на потребителя като цяло, то приемам изцяло всичко онова, което се предлага като промяна в закона и обединяване на двете комисии. Струва ми се, че това са и основните цели на вносителя и не виждам нещо революционно и нещо притеснително", каза Николов.

В качеството си на председател на КЗК той беше домакин на среща на Софийския форум по конкуренция (СФК), който обединява органите по конкуренция от Балканския регион. Една трета от обществените поръчки в България се обжалват, каза Николов. Най-често фирмите атакуват показателите, заложени от възложителя на обществената поръчка и класирането на участниците. Относно обвиненията към ЕРП-тата за злоупотреба с господстващо положение при отдаване под наем на стълбове от мрежата си, Николов посочи, че те имат 30-дневен срок за обжалване. Глобите, които ги грозят, са в размер на 10% от оборотите им от тази дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай