Отворете визoвите центрове, губим руските туристи

Няма правила за влизате на чуждите туристи у нас от 1 май, бие аларма чрез СТАНДАРТ Красимира Стоянова, директор на "Албена Тур"

Отворете визoвите центрове, губим руските туристи | StandartNews.com
  • Няма правила за влизате на чуждите туристи у нас от 1 май, бие аларма чрез СТАНДАРТ КРАСИМИРА СТОЯНОВА, директор на "Албена Тур"
  • 500 000 гости от Русия няма да почиват в Турция, предлагат им като алтернатива само Гърция
  • Румънците плащат за PCR-тестове, колкото за ваканция у нас
  • Държавата да поеме разходите за PCR-и на гостите от чужбина
  • Трябва ни реклама на България като сигурна и безопасна дестинация
  • Помощ от хазната и за автобусните чартъри

- Г-жо Стоянова, здравните мерки, включително за туризма, са разписани до 30 април 2021 г. Какво прави браншът на 1 май?

- В момента липсват ясни правила и изисквания за влизане в България на туристи и от Европейския съюз, и от трети страни. Издадените до момента заповеди са само до 30 април. По тази причина не можем активно да записваме туристи дори и при най-голямото си желание, тъй като не можем да им представим правилата, по които те ще пристигат в България.

- Русия спря редовните и чартърни полети до Турция от 15 април до 1 юни заради ръста за болните от коронавирус в южната ни съседка. Какви са шансовете на България да привлече руските туристи?

- Според нашите партньори в Русия ние сме една много добра алтернативна дестинация на Турция. Във вторник имаше изказване на председателя на Уралската туроператорска асоциация Михаил Малцев, който бе категоричен, че дестинации като Египет, Мароко, Тунис са доста по-неприемливи за руснаците, отколкото България.

За жалост обаче България не включва Русия в последните две заповеди за влизане на туристи у нас. Изредени са десетки трети страни, в това число Молдова, Беларус, Турция, Албания, дори Ватиканът е споменат, но Русия - не.

Консулските ни служби не работят. Гърция обяви отварянето на своите консулства в Русия още по време на туристическото изложение на 18 март. Сега всички туроператори официално обявиха, че близо 500-те хиляди руснаци, записани за Турция, спокойно могат да се презаписват за Гърция.

- Тоест Гърция отново ни взе туристите...

- В момента ни ги взема.

- Какво трябва да направи държавата, за да не се случи това?

- Спешно трябва да отворим консулствата и да започнем да издаваме визи. Трябва да дадем ясен знак на руснаците, че ние ще ги посрещнем - съгласно издадените от Министерството на здравеопазването заповеди и по правилата. Но в момента най-важен е ясният знак, че сме готови, че отваряме консулските служби и визовите центрове, че започваме да издаваме визи.

"Албена", както и доста хотелиери, имат презаписани туристи от миналата година, които не успяха да дойдат. Те също очакват ясни правила, те също очакват да им издадем визи и да им кажем кога ще могат да дойдат.

- Външно министерство представи за обществено обсъждане проект за облекчаване на визовия режим за туристи от трети страни. Той бе анонсиран като мярка за привличане именно на руските гости. Според него децата до 12 г. няма да плащат таксата от 35 евро за виза, хората с имоти у нас ще получават документа по-лесно и т.н. Работеща мярка ли е това?

- Най-важното е да се отворим. Ако сега се обадите в нашето консулство в Москва, ще Ви кажат: ние не работим, не знаем кога ще заработим и нямаме повече информация. Руснаците са свикнали да пътуват с визи навсякъде и за тях това не е проблем. Проблемът е, че не могат да си извадят визите. Нямат яснота кога ще може да стане това.

Естествено, за нас е важно да има облекчения. Те в годините съществуват - безплатни визи за спортни мероприятия, за фестивали. Което пък прави страната ни разпознаваема в това отношение. Ние винаги сме били предпочитана дестинация за техните детски и младежки групи. Имаме много лагери на територията на България. Така че това е важно и е факт, но има значение само когато консулствата работят.

- Има ли заявени чартъри от Русия и какви са проблемите с този вид транспорт?

- Чартърните полети са получили допуски от Росавиация. "Сибир" възобновява полетите си до Варна от 6 май, а до Бургас летят от края на март. Поради факта обаче, че още нямаме ясни правила за влизането на руснаци в България, в момента могат да дойдат само хора с българско гражданство.

Има заявена държавна помощ за туроператорите, които чартират самолети - 35 евро на седалка. Но имаме ключови пазари, които използват автобусни чартъри - Полша, Беларус, Румъния, Украйна, Молдова. Би било добре да се помисли за подкрепа и на тези чартъри, независимо в какво ценово съотношение.

- Ако не успеем да привлечем руските туристи, както и гости от други традиционни за нас пазари, на какво разчитаме за лято 2021?

- На нищо. И за останалите пазари не полагаме усилия. Нямаме адекватна маркетингова стратегия и реклама за България като безопасна дестинация. Да, открихме съвсем наскоро представителство в Полша, но България не присъства като комуникация за безопасна дестинация и атрактивна лятна почивка нито в Германия, нито в Полша, нито в Русия, нито във Великобритания нито в другите водещи за нас пазари.

- Браншът поиска ли среща с Министерството на туризма, за да постави тези проблеми?

- Да. Дори с последното писмо, което изпратихме до министър-председателя с копие до вицепремиера и министър на туризма и до министъра на здравеопазването, бяхме поискали среща за 15 април, четвъртък. Но по стечение на обстоятелствата в този ден се открива 45-ото НС. Така че очакваме спешна среща за туристическия сезон.

- Каква е заетостта на "Албена" за Великден и как проблемите, за които говорите, особено липсата на регламентация как чуждите туристи ще влизат у нас от 1 май, ще се отразят на тези почивки?

- За Великден ситуацията също не е еднозначна. Ние очакваме да отворим 4 хотела и да приемем малко под 2000 туристи. Но тук възниква още един проблем - цената на PCR-теста, който румънците плащат на влизане в страната ни и след това на излизане. Така тяхната почивка се оскъпява неимоверно много - туристът трябва да плати за двата PCR-а точно толкова, колкото му струва самата почивка у нас. Това означа, че ваканцията му излиза на двойна цена.

- Какво предлага браншът?

- Ако държавата поеме по някакъв начин разходите за тези PCR-и, това би облекчило туризма не само за Великден, но и за през лятото. Това също би била много полезна мярка.

- Одобрявате ли въвеждането на ваксинационните паспорти? България заедно с още 12 страни от ЕС каза "Да" на тези документи.

- Разбира се! Това е нашият спасителен пояс не само за туризма, но и за разгръщане на новото нормално. Ние, всички хора в туризма, сме с приоритетното желание да се ваксинираме, за да можем гарантираме и на българските, и на чуждите си гости безопасна почивка.

- Какви са мерките за безопасност в "Албена"?

- Още миналата година доказахме, че можем да работим в пандемична обстановка. Нямаме нито един заразен турист. Въз основа на мерките на министерствата на здравеопазването и на туризма, както и предвид европейските правила, разработихме Ковид-протокол. Той засягаше и плажа, и парковете, и паркингите.

Хотелите са на 80% заети, за да няма струпване на клиенти. Чадърите на плажа са на 5 метра отстояние един от друг. Това означава, че предоставяме поне 24 квадрата на всяко семейство.

Но тук възниква още един въпрос, който се нуждае от решение. Той е свързан с концесионните договори, които ни обвързват с използването само на половината от плажа. Другата част трябва да остане за свободно ползване. Но практиката от миналата година показва, че тя остава незаета, защото всички искат да ползват организираните чадъри и шезлонги, особено когато цената им е достъпна. Миналата година бе 1 лев чадърът и шезлонгът. Тази година се коментира сумата от 2 лв. , но още няма решение.

Министър Николова предложи намаляване на концесионните такси именно с цял да се намали цената на чадърите и шезлонгите. Разумно би било да се увеличи заетата с организирани чадъри и шезлонги площ, защото свободната така или иначе не се ползва. Това би било в интерес на гостите.

Тази година в "Албена" ще заработи ваксинационен пункт, в който ще се имунизират колегите от персонала на ваканционното селище. Работим и по организирането на лаборатория за PCR-тестове за чуждите гости, които все пак ще трябва да си правят тестове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай