Отиде си господарят на зеленчуците

Бондюел осиротя, Жером загина нелепо с велосипед

Отиде си господарят на зеленчуците | StandartNews.com

 

Франция потъна в скръб след като нелепо загина собственикът на най-голямата компания за консервирани и замразени зеленчуци в Европа и втора в света - Bonduelle.

50-годишният Жером Бондюел излязъл на нощна разходка с велосипед, заедно с жена си и дъщеря си във френския град Лил. Докато минавали по моста, близо до гарата, той бил пометен от автомобил, който се движел с бясна скорост. Докторите не успели да го спасят, а джигитът избягал. На сутринта полицията го заловила, като се оказало, че е стар техен познайник, често нарушавал правилата за движение и карал с несъобразена скорост, съобщава France 3.

Все още не е ясно кога ще е погребението на един крупните бизнесмени на Франция, но страната е в шок, тъй като смъртта му идва само 2 месеца след подобна фатална случайност, при която загина бившият шампион по футбол Фабрис Льопол.

Жером е синът на Бруно Бондюел, който от 1947 година изстреля компанията на лидерските места в консервацията, а после в замразяването на зеленчуците. Компанията е създадена далеч по-рано, още през 1853 година, но в съдружие с други фирми и главно заради преработката на зеленчуци.

Жером пое компанията от баща си, като от 17 години работи в европейските и американските й подразделения. От миналата година е генерален директор на Bonduelle Prospective & Développement.

Първата технологична линия на Бондюел, която му носи световна слава, е за консервите с грах и моркови. Тя е пусната още през 1957 година и само 2 години по-късно става номер едно във Франция. 11 години по-късно стартира и линията за замразените зеленчуци, която има вече и световен успех.

Още през 70-те години на двадесети век половината от продукцията на компанията е за износ, като в продуктовата гама се добавят царевица и гъби. В края на века Бондюел заема лидерската позиция в бранша за Европа и получава новия слоган „Ако е вкусно, то това е Бондюел“.

В началото на новия век прави експанзия по цяла Европа, инвестира в заводи в Италия, Испания, Германия, Полша, Унгария. Оттогава е вноса и за България, който се осъществява чрез "ВК комерсиал европродукт" ООД.

Преди 3 години компанията отбеляза 70-годишнината си и отчете 30% дял в европейския сегмент на консервираните зеленчуци и 11% - в този на замразените. 1,25 милиарда евро е годишният оборот на групата от фирми, в които работят 5200 човека - в 22 страни и 28 заводи. Новият й девиз е: Бондюел – зеленчуци във всяка чиния по света, а поредното предизвикателство- увеличаване на присъствието на американкия пазар, където присъства от  2007 с дялове в Allens в САЩ и канадските - Omstead Foods, Family Tradition Foods и Aliments Carrière. Макар компанията да не успя да придобие Green Giant, Bonduelle е основния снабдител на американската група General Mills за Канада.

Само преди седмица, Бондюел ликува след последния доклад на стоковите борси по света. Според борсовите анализи лидерите на пазара на консервираните зеленчуци са в следната последователност: Birds Eye Foods, Bonduelle, Dole Food, Findus, Green Giant, Pinguin, Simplot Food, Unifrost.

Смъртта на Жером обаче помрачи цялата радост от достиженията на агрогиганта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай