От 1 юли: Нов шок с цените

Софиянци ще са най-ужилени от вдигнатите тарифи

От 1 юли: Нов шок с цените | StandartNews.com
  • Софиянци ще са най-ужилени от вдигнатите тарифи
  • "Булгаргаз" иска пак увеличение, то изстрелва нагоре тока и парното

Нов шок с цените се задава от 1 юли. Поредно поскъпване на природния газ ще бръкне дълбоко в джоба ни. То е един от факторите, който ще повлече нагоре тарифите на тока, парното и топлата вода, както и ще доведе до увеличение на цените на всички стоки заради по-скъпата енергия.  След увеличението през април /16%/, май /14%/ и юни /20%/, държавният обществен доставчик "Булгаргаз" е внесъл заявление в енергийния регулатор с прогнозна цена на природния газ през юли с 3.5 на сто по-висока от настоящата.

Сметките на компанията са за още толкова скок и през август. За юли калкулациите на "Българгаз" сочат цена от 46.88 лв./МВтч, без данъци, такси и акцизи при сегашна тарифа от 45.27 лв., а за август разчетите са за 48.42 лв. Така синьото гориво ще достигне най-високия си ръст за последните 2 г. Спрямо сериозното 20-процентно повишение на цената през юни заради скока на европейските газови борси и едноседмичния ремонт на трасето на газопровода "Турски поток" в Турция, сега има искане за малко по-плавно поскъпване.Реалните разчети обаче ще са ясни на 1 юли, когато "Булгаргаз" сметне данните за целия месец юни. Тогава ще стане ясно и отражението на досегашния ръст на газовите цени, както и прогнозата за бъдещото им движение в тарифите на топлофикационните дружества. Според доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за цената на тока и парното за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., поскъпването при електроенергията е средно 3 на сто, а на топлинната енергия - средно с 10 на сто. Изчисленията обаче са правени при цена на газа от преди юнския сериозен ръст.

Според досегашните разчети на КЕВР, жителите на София ще бъдат най-сериозно ударени от предстоящото поскъпване на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2021 г.При средно увеличение на цената на тока за бита за страната от 3.02 на сто, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 % по-високи тарифи. При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният ръст е 2.38%, а за "Енерго-Про" в Североизточна България - 2.13%. Захранваните от ЕРП "Златни пясъци" ще плащат с 1.58% по-ниски сметки.Парното в София ще поскъпне с 14.25%, следващите с най-голям ръст са Велико Търново - 13.27%, Варна - 11.01%, Бургас - 10.75%, Враца - 9.51%, Пловдив - 8.9%, Плевен - 8.12%. Произвежданият от топлофикациите ток ще поскъпне средно с около 30%, което се отразява върху цената на тока за бита.Причина за повишаването са и поскъпналите драстично парникови квоти, купувани от тези дружества.

Очаква се обаче разчетите на КЕВР да претърпят промяна, тъй цената на природния газ - основна суровина за топлофикациите, расте на световните пазари. Окончателно решение на КЕВР ще бъде взето на 1 юли."Поради бързото възстановяване на индустрията в страните от Европа и Северна Америка се наблюдава повишено търсене, респективно - недостатъчно предлагане и резултатът е повишаване цената на природния газ. Също ясни са причините и за повишаване на цената на въглеродните емисии на европейската платформа. Беше даден пример с "Топлофикация - София" - 77% от цената се формира от тези два основни ценообразуващи фактори, които трябва да ги приемем такива, каквито са", коментира шефът на КЕВР Иван Иванов пред БНР.Според зам.министъра на енергетиката в служебния кабинет Александър Николов, цените на тока и парното ще се увеличат през това лято заради големите загуби в енергетиката. "Поскъпването на тока за бита е неизбежно. Проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, защото системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат", каза Николов пред БНТ. Той заяви, че "Топлофикация София" продължава да задлъжнява. "Тя е основният клиент на "Булгаргаз". За да падне цената на парното, трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на "Топлофикация София" е такова, че не позволява дори приватизация на дружеството.

Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме", каза още Николов. По думите му, държавната "ТЕЦ Марица изток 2" ще остане неконкурентоспособна поне докато изтекат дългосрочните договори за изкупуване на ток на американските централи, както и докато се намери решение за спасяването й."Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост", заяви Николов. Тези дружества, които са успешни, се използват да кърпят дупките в губещите, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай