Още 80 млн.лева за малки предприятия /ОБНОВЕНА/

Това съобщи на брифинг министър Лъчезар Борисов

Още 80 млн.лева за малки предприятия /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Нова мярка за 80 млн. лева ще подпомогне с оборотни средства за малки предприятия. "Има компании, които са пропуснати от досегашните процедури.

Бюджетът може да бъде увеличен по-късно. Обсъждат се кои компании да бъдат включени. Ще се предоставят до 50 хил. лева на предприятие, помощта е безвъзмездна, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг в министерството след среща с работодатели и синдикалните организации.

По думите на Борисов на срещата е било дискусионно кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 , а таванът продължава да е предмет на дискусия 50 000 или 100 000 лв.

Колективни предпазни средства за фирмите също ще бъдат финансирани с пари от държавата. От налични по ОПИК към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

                                                200 млн.лева от ББР

Парите са 200 млн. лева, не използвани от Българската банка за развитие. „Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

Нови 291 млн. лева ще отидат по мярка за дигитализация на бизнеса, като средствата ще бъдат по европейската програма за последствията на COVID-19 (React-EU).

По думите на Борисов спадът от първото и второто тримесечие ще може да бъде възстановен до края на годината и ще бъде около 7 на сто. През следващата годината ще може да възстановим всичко загубено, прогнозира министърът.

Септември ни е необходимо Народното събрание за евентуална бърза промяна в закона, който урежда тези неща, така че да продължим по ускорени процедури”, заяви Борисов.

Не очакваме спадове от 20% през предстоящото тримечие, но предстои една тежка криза, предупреди министър Борисов.

                                             Синдикатите са доволни

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че е доволен, че са намерили паричен масив за подобряване условията на труд, гарантиране безопасността на работниците и служителите, за индивидуални и колективни защитни средства. Би било хубаво да се правят такива среща по-често, да видим къде сме и да пренастроим системата, настоя Манолов.

От АИКБ смятат, че е станало ясно какво ще се прави в бъдеще, но срещите с министъра на икономиката били полезни заради публичността, информираността, диалога между институциите, работодателите и синдикатите.

Работодателите се надяват да продължат с още по-успешно взаимодействие.

От КНСБ също са доволни от срещата си с икономическия министър. Средствата не били малко, а проблемите по тяхното разпределение ще бъдат изчистени. Взехме общо решение, че правилата, които се използват досега, ще трябва да се използват и занапред, казаха от синдикалната организация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай