Опрощават дългове над 6 000 лева. Нов закон

Идеята е на "Възраждане"

Опрощават дългове над 6 000 лева. Нов закон | StandartNews.com

Да могат да поискат фалит и опрощаване на дългове хора със задължения в размер над шест минимални заплати, предвижда проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, който е внесен в парламента от депутати от ПП “Възраждане”. 

Общоизвестно е, че България е най-бедната страна с най-ниски доходи на глава от населението сред държавите членки на Европейския съюз.  Така наример за  2023 г. на прага на бедността са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната, при линия на бедност средно за страната  в  637.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност е нараснал с 21.3%, заявяват от партията на Костадин Костадинов. 

Ето какво още обявиха от партия "Възраждане": 

Единственото решение на така създадената ситуация е създаването на законов механизъм за премахването на този статус. Съответно този механизъм следва да предложи решение на проблема с лошите кредити посредством бърза, ефективна и оптимална по себестойност процедура по обявяване в несъстоятелност на физическите лица.

За периода от 3 години бяха внесени  4 законопроекта за несъстоятелността на физическите лица. Бяха проведени обществени изслушвания, представени становища, проведени дебати в пленарна зала, които дават възможност за преосмисляне на внасяните до момента  законопроекти, коригиране на техните слаби страни, надграждане  и преработване.  

Законопроект на „Възраждане“ надгражда  разработките на предходните 4 законопроекта, съобразявайки се със становищата, изразени при тяхното обсъждане.

С приемането на законопроекта ще се даде възможност на публичните, държавните и частните съдебни изпълнители да прекратят натрупани с десетилетия изпълнителни дела, по които реално няма никакво движение, но поглъщат административен капацитет.

Законопроектът на „Възраждане“  предвижда длъжник, който в продължение на повече от 6 последователни месеца не е в състояние да изпълни едно или повече парични задължения към свои кредитори на  обща стойност над 6 минимални работни заплати към момента на подаването на заявление за откриване на производството, изпада в несъстотелност и има право да го декларира.

Държавната такса за разглеждане на молба за откриване на производство по несъстоятелност по този закон е символичната сума от 10 лв.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда производството по несъстоятелността да се прекратява с обявяване на длъжника за неплатежоспособен във всички случаи, когато са изминали 18 месеца от започването му и масата на несъстоятелността е изчерпана.
Друго съществено предимство за длъжниците, което предлага законопроектът на „Възраждане“ в сравнение с други предлагани преди това, е предложението компетентни съдилища по несъстоятелността да са районните, а не окръжните, с което се облекчават длъжниците от малките населени места в страната, които са и преобладаващото мнозинство сред длъжниците.

В предлаганите от други политически партии, подобни законопроекти, предвиждат неплатежоспособност в продължение на 12 месеца за задължения по-големи от 24 минимални работни заплати. Това  обаче не би могъл да реши проблемите на обикнвения човек, за който период от една ли две години в невъзможност да покрие задълженията си би могъл да доведе до това той да стане обект и на инситуционален натиск.

Законопроектът на „Възраждане“ е съобразен и с бългаските граждани и техните потребности, с това което споделят хората от най-бедните регион в страната, с които народните представители на „Възраждане“ се срещат непрекъснато и тъсят решение на проблемите им чрез законодателни предложения.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Йорданка Грозева
преди 1 месец

Възраждане, вие наистина ни разочаровахте още един път. Пет години подред гласувахме за вас, с надеждата, че ще защитавате правата на песните хора. С този закон доказахте, че защитавате НЕПОЧТЕННИТЕ -крадци на чужди средства.Св насянвто на този закон променихме коренно мнението си за целите на партията и професионалността на Вашите юристи.Жалко, в следващите избори от нас и обкръжаващия ни кръг от роднини и близки ще имате - !35 гласа.И това се дължи поради ввнасянето от Вас на този лобистки закон.ДАВАЙТЕ ПРАВА НА МОШЕНИЦИТЕ ! ПОЗОР !

Откажи
Стойчо
преди 1 месец

Да живее БКП-Възражданье

Откажи
Стойчо
преди 1 месец

Да живее БКП-Възражданье

Откажи
Стойчо
преди 1 месец

Да живее БКП-Възражданье

Откажи
Потресена
преди 1 месец

Браво! Поредната гавра с вечния длъжник... Кой в България има кредити и в същото време пари и имущество? Определен кръг от хора за които не е проблем да си плащат кредитите! А тези, които направихте вечни длъжници-за тях не важи този закон. Ами те парите и имуществото ни са при Чси и колектори! Жалби в Страсбург! Има Господ!

Откажи