Онлайн търговията превзема пазара

Тя е вече над 50 процента, отчита НСИ

Онлайн търговията превзема пазара | StandartNews.com

Търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет отбелязва  53.9%  ръст през септември 2020 г. спрямо същия месец през изминалата година. Това сочат индексите на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” на Националния статистически институт.

На годишна база ръст е отчетен и при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 6.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.2 на сто.

Макар на годишна база търговията на дребно да отбелязва повече спадове, спрямо предходния месец тя регистрира ръст в редица сектори. Търговията на дребно с нехранителни стоки скача с 4.0%, а тази с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия, автомобилни горива и смазочни материали с близо 3 на сто.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 14.6%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.7 на сто, а също и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.6%

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай