Окончателно! Парламентът взе най-важното решение за еврото

Няма връщане назад

Окончателно! Парламентът взе най-важното решение за еврото | StandartNews.com

Законът за еврото вече е факт. Той бе окончателно приет от депутатите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Както се очакваше, против гласуваха "Възраждане" и независимите, а хората на Слави Трифонов се въздържаха.

Дебати почти нямаше, с изключение на възраженията от „Възраждане", които продължиха да искат референдум за еврото. 

Законът е придружен от решение, което задължава кабинета - редовен или служебен, който управлява през есента, да поиска нов конвергентен доклад от ЕК, веднага след като свием инфлацията. Това правителство трябва да предложи 1 юли 2025 г. като дата за въвеждане на единната европейска валута у нас. Това трябва да стане не по-късно от 14 дни след покриването на ценовия критерий.

Законът задължава преговарящите страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс 1, 95583. По него ще се извършват всички операции по превалутиране. 

Законът предвижда БНБ да обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето, банкноти и монети от левове в евро
по официалния валутен курс. 

В първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро, освен в централната банка, и в търговските банки и в пощенските клонове, в населени места, в които няма банкови офиси.

Приетият закон предвижда към датата на въвеждане на еврото, всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки да бъдат еднократно, автоматично и напълно безплатно превалутирани в евро по сегашния фиксиран курс. От същата дата титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, без значение дали операцията се изпълнява в банков клон, АТМ или ПОС устройство.

Хартиените касови бележки вече няма да са задължителни. Търговците ще могат да ги генерират в електронен вид и да ги изпращат на клиентите си по електронната поща или в техния профил в интернет сайт или мобилно приложение. 

Условието е търговците да използват одобрен от НАП софтуер за отчитане на продажбите. Поправката предвижда електронните фискални бонове да доказват че закупената стока или услуга е регистрирана в сървъра на НАП и за нея е платен ДДС. 

Всяка е-бележка ще има уникален номер на продажбата, който трябва да се визуализира, както и ще се изписва дата на откриването и приключването на продажбата, дължимата сума, начина на предоставяне на фискалния бон, идентификационния номер на клиента в клиентската програма или е-мейла му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай