Очакват тежки години за руския природен газ

Спот цените на газа в най-големия хъб в Европа - TTF в Холандия, паднаха до 27.3 долара за 1000 кубически метра

Очакват тежки години за руския природен газ | StandartNews.com

До пълното възстановяване на баланса на газовия пазар, където цените се сринаха почти 8 пъти за две години, може да минат няколко години. Това мнение изрази Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, в рамките на уебинара "Нефтената и газовата индустрия в Русия и в света: в режим на оцеляване, цитиран от economic.bg.

В края на миналата седмица спот цените на газа в най-големия хъб в Европа - TTF в Холандия, паднаха до 27.3 долара за 1000 кубически метра, пише Finanz.ru.

В началото на годината газът се търгуваше около 100 долара на 1000 кубически метра, а през зимата на 2018 г. - около 220 долара. Въпреки това обаче "Газпром" напълно спря доставката за два дни по газопровода "Ямал-Европа", който изпомпва газ към Германия през Полша. Според анализатори това не е политическо мотивирано решение, а опит да се подкрепят цените. Това беше пазарно-ориентиран ход от "Газпром" на фона на рекордно ниските цени на газ поради свръх предлагането, заяви Матеуш Кубиак, газов анализатор в полската консултантска компания Esperis.

Сегашните цени на газа в Европа вече са по-ниски от руските и са нерентабилни за "Газпром". Нивото на нулевата рентабилност на руската компания е на ниво от 100 долара за 1000 кубически метра, заяви ръководителят на анализаторската компания IAC Alpari Александър Разуваев. "13 долара са разходите за производство, 14 долара е данъкът за добив на полезни изкопаеми, 27 долара е транспортът в Русия, а поне 20 долара е транспортът до целевите пазари в Европа. Общо над 74 долара. Плюс това, трябва да добавите мито от 30%", обяснява той.

До началото на отоплителния сезон цените на газа ще започнат да се покачват, но възстановяването на баланса на пазара ще бъде изключително бавно, прогнозира анализаторът от Fitch. "Вероятно ще са необходими няколко години, за да се възстанови напълно пазарът", добавя той.

Търговците на газ в Европа смятат, че е възможен сценарий с отрицателни цени на газа така, както се случи на нефтения пазар преди време.

Търсенето на природен газ беше заглушено на фона на ограничителните мерки, за да се предотврати разпространението на коронавирус и "астрономически" високи нива на съхранение в хранилищата.

Мнението на пазара е, че Covid-19 изостри свръхпредлагането, въздействащо върху търсенето на газ в сектори и връщането към обичайните нива няма да бъде толкова бързо, колкото някои смятат.

Според FCS през първото тримесечие "Газпром" е изпратил 46.6 млрд. кубически метра газ в чужбина - с 24% по-малко, отколкото година по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай