Очакват стабилен кредитен пазар през 2019 г.

Лихвите в края на тази година са ниски, вероятно ще останат почти същите през идната година...

Очакват стабилен кредитен пазар през 2019 г. | StandartNews.com

Очакванията на експертите са 2019 г. да е стабилна на кредитния си пазар - както по отношение на ипотечните кредити, така и на потребителските. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Лихвите в края на тази година са между 2,95% и 3,6%, което отбелязва поредно понижение. Тази година мнозина българи са изтеглили ипотечни кредити, като нивото им е най-високото от 2008 г. , отбеляза Тошев. По думите му, световната тенденция е за покачване на лихвите обаче, но в България се очаква движението по лихвите да е малко, като то може да се случи след средата на следващата година.

Желаещите да закупуват жилища са основно в големите градове, но следващата година се очаква пазарът на недвижими имоти да се стабилизира. Трябва да преценим внимателно възможностите си при такава сериозна стъпка, призова Тошев. При изплащане на кредита най-честата формула е вноската да не надвишава 30% от месечните доходи. Кредитният консултант допълни, че не е разумно да се изтегля такъв кредит, ако доходите ни са по-ниски от 1000 лв. При по-високи доходи процента на задлъжнялостта може и да е по-голям.

Има ръст при изтегляне на потребителски кредити, като при тях основната грешка е да се теглят кредити, без да има нужда от тях. Това се прави най-често при закупуване на потребителска техника, обзавеждане или екскурзии. Тошев призова в такъв случай това да се прави със спестени пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай