Очакват 3,3% ръст и 1500 лв средна заплата за 2020

Растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4 на сто

Очакват 3,3% ръст и 1500 лв средна заплата за 2020 | StandartNews.com

3,3% икономически растеж за следващите три години и 1500 лв. средна работна заплата очаква министърът на финансите Владислав Горанов. Това той обяви по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглежда проектът на Закон за държавния бюджет за 2020 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година, както и проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г., внесен от управителя на НОИ, както и проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 г., внесен от управителя на Здравната каса.

Растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4 на сто. Основните двигатели на растежа, измерени през елементите на БВП по метода на крайното използване, са вътрешното търсене - както по линия на потреблението, така и по линия на инвестициите.

Частните потребителски разходи се очаква да запазят сравнително висок темп на растеж, каза министърът. Положително влияние върху потреблението ще има и увеличението на разходите за персонал, който се предлага за публичния сектор, допълни той.

Министър Горанов обясни, че няма изненади в бюджета - данъчната тежест се запазва, държавният дълг намалява, средната работна заплата през следващата година е постижимо да достигне 1400-1500 лева след анализ на пазара на труда. Състоянието на пазара на труда предполага подобно съотношение на инвестициите в труд и капитал, каза финансовият министър.

Има буфери в бюджета, за да се намери баланс. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на сегашното правителство, заяви Горанов.

Най-големият приоритет на държавния бюджет остава образованието инвестицията в човешки капитал: финансирането на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците е в размер на 2, 65 милиарда лева, очакваме минималната работна заплата за педагогическите специалисти да стане 1 255 лева през 2021 година. Част от тази сума са 360 милиона лева допълнителни средства за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал и 54,5 милиона за непедагогическия. Подпомагане на равния достъп и подкрепа на личностното развитие, в това число стипендии, учебници, транспорт, целодневна организация на процеса – 561 милиона. Към работодателите анонсирам и 12, 8 милиона лева за стипендии за учениците в дуална форма на обучение и подобряване на условията в общежитията, посочи финансовият министър.

По отношение на развитието на детските градини и училищата в бюджета са предвидени 186,1 милиона за подобряване на материалната база и повишаване на качеството на образователните резултати. Предвидени са 116 милиона лева, в това число 40 милиона за оптимизиране на вътрешната структура на персонала. По отношение на обучението на студенти и лаборанти във висшето образование ще влязат 499,2 милиона лева, в това число 51 милиона допълнителни средства за издръжка на студенти и докторанти. Ще продължи и реализирането на мерки, насочени към повишаването на привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители и насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование. Това е сред приоритетните мерки, които се надявам, че ще позволят да се преодолее недостига на педагогически специалисти в следващите години, заяви Горанов, като добави, че се надява до 2021 г. да се постигне заложеното в управленската програма удвояване на средствата за педагогически специалисти спрямо нивото за 2017 година, като в цифри това означава да се достигне сумата от 2, 76 милиарда лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай